Важен приоритет за България е присъединяването на Европейския съюз към

...
Важен приоритет за България е присъединяването на Европейския съюз към
Коментари Харесай

Зам.-министър Атанаска Николова: Необходима е обща стратегия на ЕС за Черно море


Важен приоритет за България е присъединението на Европейския съюз към Конвенцията за запазване на Черно море от замърсяване. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова по време на Министерската конференция за Общ дневен ред за Черно море, която се организира през вчерашния ден в Букурещ. Конференцията беше проведена от Румънското председателство на Съвета на Европейския съюз взаимно с Европейската комисия.

Замeстник-министър Николова акцентира нуждата от създаването на обща тактика на равнище Европейски съюз за Черно море, която да стане част от макрорегионалните тактики на Съюза. Според нея това ще помогне на страните да подобрят метода си за дълготрайно стратегическо съдействие. Общият дневен ред за Черно море е значима стъпка към основаването на такава тактика, което изисква активизирането на средства на европейско равнище.

„ В момента страната ни е ротационен ръководител на Организацията за Черноморско икономическо съдействие. Под мотото „ Море от благоприятни условия “ ние работим интензивно за основаване на синергия с други формати на районно съдействие и организации. Целта ни е да бъде употребен капацитетът на необятния Черноморски район за съдействие и ползотворно взаимоотношение под формата на продан на положителни практики и благоприятни условия за осъществяване на сполучливи планове в региона на опазването на морската околна среда. Въпреки разликите сред черноморските страни и тяхната принадлежност към разнообразни интернационалните организации и стопански съюзи, напъните би трябвало да са обединени в посока използване на ограничения и политики за неговото запазване и стабилно ръководство “, означи заместник-министър Николова, представена от пресцентъра на екоминистерството.

Участие в конференцията взеха европейският комисар по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела и представители на равнище министри с пълномощия в региона на морските въпроси на черноморските страни (България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна) и Република Молдова. От българска страна в конференцията взе участие и заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Велик Занчев.

Основните цели на Общия дневен ред са реализиране на здрави морски и крайбрежни екосистеми, конкурентна, новаторска и устойчива синя стопанска система за Черно море и поощряване на нововъведенията в синята стопанска система за Черно море. Първата сериозна стъпка за развиване на синята стопанска система в Черноморския район беше направена с приемането на Министерската декларация за съдействие, подписана на 31.05.2018 година в Бургас по време на отбелязването на Европейския морски ден. С подписването на декларацията черноморските страни сплотиха своите старания за стабилно развиване при опазване на салдото „ човек – стопанска система – природа “.

Основен резултат от конференцията беше приемането на Министерска декларация за Общдневен ред за Черно море. Общият дневен ред разрешава на крайбрежните страни и Република Молдова да работят дружно за първи път в гъвкави формати и на доброволна основа за използване на взаимни планове, които посрещат потребностите и целите, разпознати за Черноморския район, както и да притеглят и приоритизират европейски вложения и фондове поефективен метод.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР