Важен препарат за диагностика на болни от рак - изотопът

...
Важен препарат за диагностика на болни от рак - изотопът
Коментари Харесай

Лекар критикува алтернативите на държавата за липсата на изотопи за ракови тестове

Важен препарат за диагностика на заболели от рак - изотопът технеций, липса у нас от средата на април. Здравното министерство предложи пренасочване на пациентите към различно проучване с ПЕТ скенер или ЯМР. На места пациентите обаче избират да изчакат нова доставка, а надзорът на НЗОК даде обещание да гласоподава спомагателни средства за изчезналия изотоп.
Относно рекомендацията на министерството за насочване към други други възможности, проф. Цоневска съобщи, че те не са целесъобразни за пациентите . " ПЕТ скенерът се заплаща от НЗОК, коства 1600 лева Една костна сцинтиграфия е 72 лева - направете си сами сметка за разликата. Освен това, облъчването е неколкократно по-високо, а резултатите са идентични ", сподели тя. Министерството би трябвало да откри метод да закупи тези технециеви генератори, това не е проблем от през днешния ден, добави медикът.
" Проблемът е доста незабавен, от три седмици компанията вносител спря доставката на технециев генератор за цялата страна, с който се вършат доста значими проучвания в онкологията ", съобщи пред Българска национална телевизия проф. Антония Цоневска, шеф на клиника по ядрена медицина, " Аджибадем Сити клиник ", болница " Токуда ".
Става въпрос за костна сцинтиграфия - наложително проучване, с цел да се дефинира стадия на болестта, което е невероятно без технициев генератор. " Министерство на здравеопазването работи по въпроса, имаме увещание, че на 7 май ще получим технециев генератор, надяваме се това да се случи. Имаме други възможности, само че те са неведнъж по-скъпи и облъчането на пациентите е доста по-голямо ", изясни проф. Цоневска.
По думите ѝ, казусът с изчезналия изотоп слага под заплаха 3000 пациенти на месец, които ще останат без това проучване . " Технециевият генератор се получава в понеделник и се употребява до края на седмицата, той не е като аспирина, тъй че би трябвало да се създадат нови доставки ", изясни проф. Цоневска.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР