Важен препарат за диагностика на болни от рак - изотопът

...
Важен препарат за диагностика на болни от рак - изотопът
Коментари Харесай

Проф. Цоневска: Очакваме спешна доставка на изотопа за онкоболни

Важен препарат за диагностика на заболели от рак - изотопът технеций, липса у нас от средата на април. Здравното министерство предложи пренасочване на пациентите към различно проучване с петскенер. На места пациентите обаче избират да изчакат нова доставка, а надзорът на НЗОК даде обещание на 8 май да гласоподава спомагателни средства за изчезналия изотоп. Ще бъде ли решен казусът и какъв брой дълго би трябвало да чакат онкоболните - посетител по тематиката в Сутрешния блок на БНТ1 беше проф. Антония Цоневска – шеф на Клиника по Нуклеарна медицина, Аджибадем Сити клиник, болница Токуда.

Проф. Антония Цоневска – шеф на Клиника по Нуклеарна медицина: Проблемът е доста незабавен, от три седмици компанията вносител спря доставката на технециев генератор за цялата страна, с който се вършат доста значими проучвания в онкологията.
Става въпрос за костна сцинтиграфия - наложително проучване, с цел да се дефинира стадия на болестта, което е невероятно без технициев генератор.

Министерство на здравеопазването работи по въпроса, имаме увещание, че на 7 май ще получим технециев генератор, надяваме се това да се случи. Имаме други възможности, само че те са неведнъж по-скъпи и облъчането на пациентите е доста по-голямо, изясни проф. Цоневска.

По думите й, казусът с изчезналия изотоп слага под заплаха 3000 пациенти на месец, които ще останат без това проучване.
Проф. Антония Цоневска – шеф на Клиника по Нуклеарна медицина: Технециевият генератор се получава в понеделник и се употребява до края на седмицата, той не е като аспирина, тъй че би трябвало да се създадат нови доставки.
Относно рекомендацията на министерството за насочване към други други възможности, проф. Цоневска съобщи, че те не са целесъобразни за пациентите.
Проф. Антония Цоневска – шеф на Клиника по Нуклеарна медицина: Петскенерът се заплаща от НЗОК, коства 1600 лева Една костна сцинтиграфия е 72 лева - направете си сами сметка за разликата. Освен това, облъчването е неколкократно по-високо, а резултатите са идентични.
Министерството би трябвало да откри метод да закупи тези технециеви генератори, това не е проблем от през днешния ден, сподели на финала медикът.
 Онкоболни остават без диагностика и лекуване поради изчезнал препарат Онкоболни остават без диагностика и лекуване поради изчезнал препарат
От средата на април липсва значим препарат за диагностика на заболели от рак - изотопът технеций. Здравното министерство предложи пренасочване на пациент...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР