Важен показател за продължителността на човешкия живот, освен добре известните

...
Важен показател за продължителността на човешкия живот, освен добре известните
Коментари Харесай

По това как ходите се познава колко дълго ще живеете

Важен индикатор за продължителността на човешкия живот, с изключение на добре известните и несъмнено потвърдените фактори като заболяванията, тютюнопушенето, алкохолизма и наркоманията, високото кръвно налягане и и показателя на телесната маса, се оказва темпото с което ходите! Изследователи от университета Питсбърг са анализирали данни от систематичното наблюдаване на 34 000 възрастни хора, на всеки от които е била измервана от време на време скоростта, с която се движи обикновено. Хората били разграничени на групи съгласно възрастта и наблюдението траяло от 6 до 21 години.

Резултатите посочили, че при всички възрастови групи продължителността на живота се увеличавала с повишаването на темпото, с което ходели хората, само че изключително подчертана била тази взаимозависимост при над 75-годишните!

Причината е ясна: ходенето изисква разход на сила и надзор непрекъснат върху придвижването, в което вземат участие най-важните органи и системи: дихателната и кръвоносна системи, нервната система и двигателно-опорния уред.

Тези, които вървят постепенно или са изразходили огромна част от създадената в тялото им сила, или някои от органите им са към този момент съществено повредени. Трябва да се има поради, че дългата бърза крачка тренира сърдечния мускул и забавя неговото намаляване с времето!

Да си напомним и статистиката отпреди десетки години: пощальоните, живеят приблизително 5 години по-дълго от хората, свързани с обездвижващите тялото специалности! Затова не прекалявайте със стоенето пред компютрите, ходете на работа пешком, правете съществени екскурзии с положително движение, не се залежавайте пред тв приемника и ще живеете задоволително дълго, че чак да ви омръзне!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР