Важен е преходът от индустрии, зависещи от хората към индустрии,

...
Важен е преходът от индустрии, зависещи от хората към индустрии,
Коментари Харесай

Югоизточна Европа става все по-силна в развитето на икономиката на знанието и иновациите

Важен е преходът от промишлености, зависещи от хората към промишлености, зависещи от знанието
  Днес в хотел „ Империал “ – Пловдив, се организира първият районен конгрес за Югоизточна Европа на компании от софтуерния бранш и бранша на изнесените бизнес услуги с висока добавена стойност– SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT. Събитието се провежда от Българската аутсорсинг асоциация (БАА) в партньорство с  Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Община Пловдив.

В него вземат участие над 300 водачи в софтуерния бранш, изпълнителни специалисти и висши мениджъри от над 30 интернационалните компании, представители на централната и локалната администрация, с цел да обсъдят бъдещето на промишлеността и дефинират устойчивите бизнес модели в района на Югоизточна Европа.


 „ Пловдив е град, който от години целеустремено и поредно поддържа развиването на този бранш. Дългогодишното ни партньорство с Българска аутсорсинг асоциация и БАСКОМ ни стимулира да превърнем Пловдив в бизнес насочен град с фокус върху образованието и подобряването на средата на живот. Усилията ни са в посока прекъсване на процеса на приключване на младежите от града, което не може да се случи без съществуването на съответните работни места, които тъкмо това партньорство прави факт. Само допреди няколко години в града нямаше офис постройка клас А, а през днешния ден няма компания в Пловдив, която да не е нараснала броя на предлаганите работни места. “, разяснява на особено проведена конференция, кметът на община Пловдив господин Иван Тотев.


„ Работим в близко партньорство с университети, учебни заведения, компании и локална власт и по този метод създадохме екосистема, която пораства с динамични темпове “, сподели г-н- Ивайло Славов, ръководител на УС на Българска аутсорсинг асоциация. „ Мисленето ни към този момент е световно и ние гледаме на конкурентната среда като Югоизточна Европа против останалия свят, а не просто на България против останалия свят. Нашият район става все по-силен във връзка с развиването на стопанска система на знанието и нововъведенията и това се дължи точно на градове като София и Пловдив. Ключвата тематика е тази за човешкия капитал и позитивната миграция – по какъв начин да задържим и върнем младежите, по какъв начин да привличаме гении от прилежащите и трети страни. Как локалната власт да стане привлекателна за гения “.
Г-н Георги Брашнаров, член на УС на БАСКОМ, посочи: „ Бъдещето е в привличането на индустриални производства, само че значим е преходът от промишлености, зависещи от хората към промишлености, зависещи от знанието. България е освен водач и главен хъб в района, само че и е в помощ на другите страни да построяват платформи за напредък. Нашата промишленост предлага към този момент над 100 000 добре платени работни места и съставлява 7% от Брутният вътрешен продукт на страната “.
По време на форума господин Ивайло Славов показа основни данни за промишлеността на изнесени услуги в Югоизточна Европа. Този пазар възлиза към този момент на  7 542 милиарда евро, като регистрира годишен растеж от 14.9% и способства с 3.3% за Брутният вътрешен продукт в Югоизточна Европа. Очаква се да удвои размера си до 2021 година и да надвиши 14.700 милиарда евро. През 2017 година Броя на заетите в бранша са 220 000 като са удвоили броя си по отношение на интервал от 5 години обратно.



Специален посетител на събитието бе доктор Даниел Съскинд, който провокира присъстващите с мотивационната си тирада на тематика „ Бъдещето на специалностите “.
Той сподели: „ Има два метода към бъдещето на обичайните специалностите и те могат да са паралелни. Първият визира един цялостен набор от функции, свързани с конкуренцията с машини. Уменията за решение на проблеми, креативните умения и ръководството на междуличностните връзки – това са все конкурентни преимущества на хората към този миг. Вторият е обвързван със основаването на тези способни машини и съществуването на хора, които могат да ги проектират и ръководят. Хората би трябвало да научат тези неща, които биха им разрешили да се конкурират с машините или би трябвало да се опитат да се трансфорат в хора, способни да основават машини “.
В рамките на форума за четвърти път ще бъдат връчени и българските софтуерни Оскари – премиите за нововъведения, технологии и аутсорсинг за 2019 година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР