Вагнер се прочу с жестокостта си на бойното поле. Бруталните

...
Вагнер се прочу с жестокостта си на бойното поле. Бруталните
Коментари Харесай

Обмисля ли Путин изтегляне на Пригожин от шахматната дъска? frognews.bg

" Вагнер " се прочу с жестокостта си на бойното поле. Бруталните тактики на наемниците се виждат и във видеоклипове с хипотетични изтезания на бойци от групата, дезертьори в Украйна.

 

Тази седмица каналът в Телеграм " Сива зона ", считан за непосредствен до групировката, разгласява клип по какъв начин войник на " Вагнер " и някогашен пандизчия, показал се като Дмитрий Якушченко, е пребит до гибел с ковашки чук.

 

Но в сряда Пригожин се появи пред военни блогъри и държавни медии дружно с него, представяйки го като " прелестен човек, донесъл огромно количество значима информация от украински плен ".

 

Групата одобри ковашкия чук за собствен знак предходната година след хипотетична екзекуция на беглец от редиците ѝ.

 

От съветски затвор до  " готвач на Путин "

 

Твърди се, че роденият през 1961 година в Ленинград, в този момент Санкт Петербург, Евгений Пригожин е бил в руски затвор, излежавайки присъда за обир и машинация. През 1990-те години неговият първокласен ресторант в Санкт Петербург се трансформира в средище на съветския хайлайф, в това число и на тогавашния заместник-кмет на града Владимир Путин.

 

През 2014 година той основава частната военна компания " Вагнер груп ". Според ФБР съветската Агенция за интернет проучвания, зад която Пригожин призна, че стои, е провела мащабна дезинформационна акция на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година.

 

" Той правеше живота на своя началник и неговото обграждане по-лесен в районите, в които те не желаеха да вземат участие обществено и публично ", изяснява Александра Прокопенко, самостоятелен съветски анализатор.

 

" Например в Донецка и Луганска област в Украйна, както и в Африка и Сирия, където наемниците на " Вагнер " освен участваха в бойни дейности, само че и охраняваха някои петролни уреди. "

 

" Вагнер " против армията на Русия

 

Наемниците на " Вагнер " се включват в спора в Украйна през 2014 година, като оказват помощ на подкрепяните от Кремъл сепаратисти да анексират нелегално Кримския полуостров. След нашествието в Украйна през февруари 2022 година способността на наемниците да напредват в Източна Украйна се трансформира във значим боен актив за Москва. Миналия месец наемническата формация разгласи, че е поела контрола над украинския град Соледар. Това се преглежда като една от редките победи на Москва от началото на войната.

 

Ефикасността на наемниците и възходящото им значение на бойното поле разрешиха на Пригожин да стартира обществена акция против висши съветски военни. Той упреква армейските ръководители в непросветеност и си разрешава обществени офанзиви срещу министъра на защитата Сергей Шойгу и военачалник Валерий Герасимов. Вини военната администрация и за несполучливите опити за завладяването на Бахмут.

 

Според Андрей Колесников, старши откривател във Фондацията за интернационален мир " Карнеги ", в Русия само Путин има правото да подлага на критика висшите военни. " Путин има потребност от Пригожин, с цел да извършва функционалността да държи военните генерали изправени на пръсти ", споделя той.

 

" Така Путин балансира и контролира различните фигури, настройва ги една против друга, държи ги под око, тъй че нито една от тези фигури да не получава несъразмерна мощ. "

 

Въпреки рецензиите на Пригожин, руският президент повиши Герасимов през януари. Анализатори считат, че този ход показва лимитираното значение на шефа на " Вагнер " върху решенията на Путин.

 

Актив или главоболие за Кремъл?

 

Нарастващата роля на Пригожин в Украйна породи спекулации и за негови политически упоритости. Според самостоятелния съветски уебсайт " Медуза ", той възнамерява да основе патриотично и консервативно придвижване, което да прерасне в политическа партия. Самият началник на " Вагнер " отхвърля сходно нещо.

 

" Надзорниците на вътрешната политика не харесват неговата политическа измама, офанзивите му против формалните институции или опитите му да троли чиновниците на Путин, заплашвайки да сътвори политическа партия. Това би представлявало главоболие за всички в Кремъл ", написа Татяна Становая в своя публикация.

 

Но стремежът на Кремъл да поеме по-изкъсо юздите на Пригожин евентуално пролича най-ясно с отнемането на правото му да вербува наказани. Според Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати тази група бойци съставлява 80% от наемниците на групата. В изявление тази седмица Пригожин призна, че след съкращаването на числеността на " Вагнер " групата му ще има по-ограничена роля на бойното поле.

 

" Докато Владимир Путин е в положение да управлява изобретателно политическия баланс на силите, той може да изтегли Пригожин от шахматната дъска в подобаващия миг и да го върне на нормалното му място - в подземната политика ", разяснява анализаторът Колесников пред Дъждовни води.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР