Въглищните централи ще продължат да работят до 2038 г., а

...
Въглищните централи ще продължат да работят до 2038 г., а
Коментари Харесай

С бърза договорка Борисов, Василев и Пеевски спасяват въглищата и миньорите

Въглищните централи ще продължат да работят до 2038 година, а на всеки, който желае да напусне ще му се изплатят 36 заплати. Затова са се договорили водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовият министър Асен Василев, ръководителят на енергийната комисия Делян Добрев и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, стана ясно от думите на Борисов в Народното събрание.

По думите на Борисов потвърждението, че централите на въглища ще работят до 2038 година е пристигнало от Василев, което обаче е в несъгласие с изявленията на министър-председателя Николай Денков.

По рано през днешния ден, след среща със синдикатите, които провеждат митингите, той изрично съобщи, че проектите ще бъдат признати през днешния ден, без отсрочване.

Междувременно Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Възраждане “ желаеха да внесат в Народното събрание план на решение, с който да се задължи Министерски съвет в период до 15 октомври да завърши договарянията с Европейската комисия със опазване на въглищата до 2038 година, каквото е решението на Народното събрание от януари тази година.

Проектът обаче не влезе в дневния ред, защото ръководителят на Народното събрание Росен Желязков отсъства и съгласно заместника му Никола Минчев законово той не може да прокара текстовете преди да бъдат разисквани в комисия, което провокира недоволството на трите партии. 

Искам да се знае това, което ми беше доказано от финансовия министър - централите ще работят до 2038 година. Това е много време, до тогава технологиите ще напреднат. Второто - всеки, който желае да напусне, да му се изплащат 36 заплати незабавно. Има опция, подсигурява ги финансовият министър. Трето - в текста да отпадне, че в самите мини може да се прави слънчев парк. Четвърто - върху язовирите няма да се вършат фотоволтаици. Улеснява се до 60 дни бързо да се влага в ВЕИ-та, изключително върху здания, паркинги, молове. Там да става бързо. Това, което се съгласи Асен Василев е в случай че вложителя желае удължение да е допустимо ”, изброи Борисов.

От коментар на Делян Пеевски в коридорите стана ясно, че тези 36 заплати ще се изплащат незабавно на тези, които не желаят да бъдат преназначени в държавното дружество, което следва да се сътвори. 

Има разсъдък във финансовия министър, сериозен, надяваме се в този момент ще уведоми той премиера, да седнат и да се схванат в този момент със синдикатите, не може да има тези митинги и липса на разговор ", сподели Пеевски. 

Въпросът какво ще се случи с въглищните централи се приказва от сутринта, откакто стотици миньори излязоха на митинг в цялата страна, затваряйки основни пътища. Недоволството на протестиращите е във връзка приемането на Териториалните проекти за обективен преход, свързани със ориста на въглищните райони у нас. Именно те са в дневния ред на изключителното съвещание на Министерския съвет през днешния ден като точка първа, защото крайният период да се изпратят в Брюксел е до дни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР