Въглищните централи са основни базови мощности в българската електроенергетика. Тяхното

...
Въглищните централи са основни базови мощности в българската електроенергетика. Тяхното
Коментари Харесай

Министър Петкова и синдикални организации обсъдиха предизвикателствата, свързани с пандемията

„ Въглищните централи са съществени базови мощности в българската електроенергетика. Тяхното обикновено действие, дружно с развиването на въгледобива, са поръчител на стабилността на електроенергийната система “. Това акцентира енергийният министър Теменужка Петкова на среща с ръководителите и представители на Конфедерация на труда „ Подкрепа “ и Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България – Димитър Манолов и Пламен Димитров. По думите на представителите на синдикалните организации пандемията от Ковид-19 води до редица провокации пред международните стопански системи, включително и пред енергийния бранш.

Министър Петкова още веднъж акцентира смисъла на комплекса „ Марица изток “ за българската енергийна система. Преди оповестяването на пандемията Covid-19, след публикуването на известието „ Европейска зелена договорка “ през м. декември 2019 година, напъните бяха ориентирани главно към обмисляне на дълготрайното развиване на Европейски Съюз по пътя към нисковъглеродна стопанска система. Считаме, че в сегашния миг се постанова краткотрайно пренасочване на напъните към възобновяване на стопанските системи след въведените рестриктивни ограничения за справяне с пандемията. Това е изразената от българска страна позиция в границите на последното видеоконферентно съвещание на енергийните министри от Европейски Съюз, напомни министър Петкова.
Запазването на работата на въглищните Топлоелектрическа централа в България е планувано в Интегрирания народен проект „ Енергетика и климат “. Съгласно проекта, въглищата резервират роля в енергийния микс до 2030 година, след което следва временен интервал на гладко прекосяване към по-голям дял на природен газ и биомаса.
Министерството на енергетиката и Българският енергиен холдинг започнаха нужните стъпки и според условията на европейските регламенти, квотите излъчвания СО2 за 2019 година за Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ бяха закупени в откритите периоди – до 30 април 2020 година – и средствата към този момент са преведени по партидата на Европейския указател за търговия с квоти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР