Въглищата все още са основният ключов ресурс в световната енергетика.

...
Въглищата все още са основният ключов ресурс в световната енергетика.
Коментари Харесай

Въглищата още са №1 в енергетиката: Кои страни добиват най-много?

Въглищата към момента са главният основен запас в международната енергетика. Въпреки солидното наличие на нуклеарните централи и възхода на възобновимите енергийни източници, те дават съвсем 40% от международното произвеждане на електрическа енергия.

Въглищата преобладават на международната енергийна сцена заради съществуването на обилие от запаси, досегаемост и необятно разпространяване в целия свят.

Доказаните ресурси от въглища се правят оценка на 869 милиарда тона и при настоящето равнище на потреблението им това значи, че те би трябвало да са задоволителни за още близо 115 години.

Въпреки че от ден на ден се приказва за силата от възобновими източници, както и за отрицателното въздействие от потреблението на въглища върху изменение на климата, а точно на въглищата се пада най-голямото нарастване в потреблението на сила през последните години.

10. Украйна

Преди 5 години производството на въглища в Украйна бе към 65 милиона тона. След това добивът е намалял доста поради въоръжения спор в страната, който визира най-вече източните региони.

През 2016 година Украйна се усили производството на въглища с 2,8% до 40,86 милиона тона, само че предходната година, по данни на енергийното министерство в Киев, добивът още веднъж е понижен до 34,9 милиона тона.

9. Колумбия

През 2013 година равнището на добива на въглища в Колумбия доближи 85.5 милиона тона. Но все пак, той бе с 4% под целевото равнище от 89 милиона тона годишно. Износът на въглища се прави оценка на 94,3%от създаденото в страната количество.

Националната организация за минната промишленост разгласи амбициозната цел за 18% нарастване на добива на естествени първични материали.

8. Казахстан

Казахстан е осмият по величина производител на въглища в света. Според данните за 2012 година добивът възлиза на 116,6 милиона тона.

Ако вземем поради потреблението на въглища в света, Казахстан заема 12-то място, като зареждат на 85% от потенциала на всички електроцентрали в страната.

Запасите от въглища в страната са към 33,6 милиарда тона. В Казахстан има повече от 400 въглищни мини.

7. Република Южна Африка

В ЮАР се добиват годишно към 260 милиона тона, тъй че страната се подрежда на седмо място по размер на производството на въглища в света.

Освен това страната се подрежда на шесто място измежду най-големите експортьори на въглища в света. Според данни за 2012 година износът на въглища възлиза на 74 милиона тона. ЮАР доставя въглища най-вече в Европа, Китай и Индия.

Трябва да се означи, че на въглищата се падат съвсем 90% от създадената електрическа енергия в страната.

6. Русия

Русия заема 6-то място в света във връзка с производството на въглища, което се прави оценка на над 350 млн. тона.

Страната също се подрежда на 5-то място във връзка с потреблението на въглища. Според данните за 2012 година Русия е изнесла 134 милиона тона, ставайки третият по величина експортьор на въглища в света.

5. Индонезия

Индонезия заема 5-то място в международния рандеман на въглища с 386 милиона тона.

Индонезия и Австралия от дълго време са главните съперници по този индикатор с близки индустриални резултати и благоприятни условия. През 2011 година Индонезия надмина Австралия, само че в този момент Австралия още веднъж е водач по рандеман на въглища в този район.

Въглищата дават 44% от електрическата енергия на Индонезия. Според данните запасите от въглища в страната са 5,5 милиарда тона.

4. Австралия

Добивът на въглища в Австралия доближи 413 милиона тона през 2013 година, което направи страната четвърти по величина производител на този енергиен запас в света.

Австралия изнася към 90% от своите въглища, класирайки се като един от водещите световни снабдители на суровината.

Резервите на въглища в Австралия се правят оценка на 76,4 милиарда тона.

3. Индия

Въгледобивът в Индия доближава съвсем 605 милиона тона годишно, като по този метод страната заема 3-то място в света.

В допълнение, Индия се подрежда на трето място и във връзка с потреблението на въглища в света.

Индия също е един от трите най-големи вносители на въглища - към 160 милиона тона годишно. Само Китай и Япония я надминават по този индикатор.

68% от електрическата енергия на страната се генерира от централи, работещи на въглища.

2. Съединени американски щати

Добивът на въглища в Съединените щати, съгласно данните за интервала 2012-2013 година, възлиза на 922 милиона тона, което е почти 13% от международното произвеждане на въглища.

Съединени американски щати са вторият по величина производител, както и вторият по величина консуматор на въглища в света с дял от 11 %.

Над 30 % от електрическата енергия на страната се генерира в електроцентрали, работещи с въглища. Запасите от въглища в Съединени американски щати са се правят оценка почти на 237 милиарда тона.

1. Китай

Вече над 30 години Китай е най-голямата въгледобивна страна в света.

Към 2013 година размерът на произвеждане възлиза на съвсем 3,7 милиарда тона, което е 47% от международния рандеман на въглища.

На страната също по този начин се пада повече от половината от международното ползване на въглища.

По равнище на ресурси от този естествен запас Китай заема третото място с 114,5 милиарда тона. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР