Въглероден диоксид... Защо да го дишаме в големи количества, когато

...
Въглероден диоксид... Защо да го дишаме в големи количества, когато
Коментари Харесай

Зелена светлина: Маратонки от въглероден диоксид

Въглероден диоксид... Защо да го дишаме в огромни количества, когато може да бъде уловен и трансфорат в нещо потребно.... и красиво. Като да вземем за пример в маратонки. Екстравагантната концепция е на американска компания, която употребява отделените от електроцентрала нездравословни газове за произвеждане на обувки.

МАРСЕЛ БОТА, изпълнителен шеф на компания за произвеждане на обувки: Тези маратонки демонстрират по какъв начин би трябвало да се създават обувки в бъдеще. Без да се употребяват артикули на петролна основа, а да се основават от модифициран въглероден диоксид. След като се улови, той се „ вкарва " в гумиран материал.
Това са първите маротонки от уловен и прареботен въглероден диоксид. Процесите на превръщане са няколко и изискват ловко боравене с химичните съединения. Но пък резултатът е величествен.
БЕРК ИЛХАН, дизайнер: Защо избрахме обувки? Защото обувките, и изключително маратонките са доста значима част от ежедневната мода. Така че, за нас това е прелестен метод нашето обръщение да се популяризира.
Авангардна мода или революционно мислене - американските експерти се надяват да увлекат от ден на ден хора в концепцията си.
МАРСЕЛ БОТА, изпълнителен шеф на компания за произвеждане на обувки: Ако успеем да вдъхновим хората да трансформират метода си на мислене за произвеждане, за нас ще е огромен триумф. Защото не можеш да казваш - Да, аз създавам артикул по един не доста чист метод, само че пък след това този артикул ще го рециклирам. Не, би трябвало да се промени целия развой, като производството би трябвало да се насочи към въглеродните останки.БЕРК ИЛХАН, дизайнер: За нас това е и битка с предубеждения и стандарти. Да, що се отнася до преработването, хората имат доста стандарти.
Създаване на обувки от въглероден диоксид - формулата се оказа сполучлива. Сега е ред на стилните дизайнери да намерят съответен отговор на научното предизвикателство за хващане на нездравословните газове в атмосферата и превръщането им в нещо потребно и красиво.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР