Въглероден диоксид. Този, който превзема големите градове и прави дишането

...
Въглероден диоксид. Този, който превзема големите градове и прави дишането
Коментари Харесай

Зелена светлина“: Въглероден диоксид в отглеждането на водорасли

Въглероден диоксид. Този, който завладява огромните градове и прави дишането в тях все по-трудно. Който променя климата и кара Земята да се затопля и провокира от ден на ден непредвидени стихии. Е въглеродният диоксид може да бъде уловен и употребен за нещо потребно.

Почти обикновена химия. Теорията си доктрина, само че какво се случва в действителността? Докато в някои страни настъплението на нездравословните газове придобива все по-заплашителни размери, в Норвегия търсят разновидности по какъв начин да задействат химичните процеси на процедура.
Свен Нордвик, изпълнителен шеф на плана CO2BIO: Ние улавяме въглеродния диоксид, който се отделя от рафинерията и го използваме за развъждането на водорасли, биомаса си и Омега 3 киселини. Като тези артикули са предопределени за рибната промишленост, за храна за рибите. В бъдеще ще произвеждаме и за хората.
Действието се развива край индустриалния град Монгстад. Проектът стартирал преди две години като в него се присъединили учени от Университета в Берген, държавното управление и околните рафинерии.
 "Зелена светлина ": Зеленчуци навлизат в строителството
Здравословните зеленчуци навлизат освен в менюто на хората, само че и в стените и основите на къщите им. Нищо чудно морковите да заместят най-малко част от ци...

Първоначалната цел била въглеродният диоксид да се трансформира в решение на проблем. Изхранването на рибите е подобен. Норвежки кораби пътуват чак до Антарктика, с цел да търсят крил.
Свен Нордвик, изпълнителен шеф на плана CO2BIO: Това не е добре. Не е добре в бъдеще да продължим да действаме по този метод. Не е стабилно. Ако успеем да отглеждаме водорасли на сушата, да вземем за пример в оранжерия, тогава нещата ще бъдат доста по-добри.  "Зелена светлина ": нови провокации пред Швеция
Палсар. Тази дума няма превод. На шведски значи формирания, които се образуват вследствие на топенето на постоянно замръзналата земя. Звучи прекомерно н...

Как съумяват норвежките учени? Те улавят въглеродния диоксид, който се отделя при преработката на недопечен нефт. Съхраняват го в подземни колектори. След това го изпомпват и през специфични тръби той попада в оранжерията, като обезпечава идеални условия за развъждане на водорасли.
Хана Бьопле, откривател към плана: Сега най-голямото предизвикателство е разширението на процеса. Ако произвеждаме микроводорасли в дребен мащаб, то това е прекомерно скъпо, с цел да ги използваме в промишлеността. Трябва да разтеглим производството и то да е на по-ниска цена.
През последната година по този способ са създадени над пет тона водорасли. Плановете са през идващите десетина години това произвеждане да надвиши 100 хиляди тона. Стремежът на норвежките компании е да включат в процеса остатъчни артикули, които да ускорят растежа на водораслите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР