Вафли Боровец, кола Дерби и енергийна напитка TAFF ще бъдат

...
Вафли Боровец, кола Дерби и енергийна напитка TAFF ще бъдат
Коментари Харесай

Минават ли не точно по правилата милиони от бюджета на МВР за поръчки?

Вафли " Боровец ", кола " Дерби " и енергийна напитка " TAFF " ще бъдат доставени на пазителите на реда от Министерство на вътрешните работи в нарушаване на Закона за публичните поръчки. Това демонстрира информация на страницата на Отдел " Обществено хранене " към Дирекция " Управление на собствеността и обществени действия " на уеб страницата на ведомството.
На 3 октомври тази година е стартирана процедура за социална поръчка с предмет " Доставка на самун " Добруджа ", вафла " Боровец ", бутилирана вода 0,5 л., енергийна напитка " TAFF ", " пликове за разфасовка и пакетиране " за потребностите на отдел " Обществено хранене ". Тя е разграничена на 4 елементи и е оповестена на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи ден по-късно.
На 4 октомври поръчката се трансформира, като към предмета ѝ се прибавя и доставката на " Дерби кола " 0,5 л PET за сметка на енергийната напитка " TAFF ". Общото сред двата продукта е техният производител – " Нова Трейд " ЕООД, с централен офис град Съединение.
От оповестената документи в действителност не става изцяло ясно дали Министерство на вътрешните работи ще получи и " TAFF " и " Дерби " или единствено второто. Ако е по този начин, може би на компанията от град Съединение ѝ е свършила енергийната напитка, само че пък има кόла в остатък. Производител на вафлите " Боровец ", за които има категорично условие да са в синя опаковка, е горнооряховската " Ден и Нощ " ООД. Оферти за нарязан бял самун " Добруджа " с тегло от по 750 гр на пакет има към 5 компании в страната - де факто това са всички производители в България.
Всъщност Министерство на вътрешните работи осветлява информация за тази поръчка даже без да се постанова. За доставки под 280 000 лв. не се изисква задействането на открит търг. С по този начин задвижената процедура обаче следва да бъде спазен Законът за публичните поръчки, съгласно който (чл. 49, алинея 2): " Техническите спецификации не могат да съдържат съответен модел, […] нито комерсиална марка, патент, вид или съответен генезис или произвеждане […] " Законодателят е оставил възможостта, " когато е невероятно предметът на поръчката да се опише задоволително тъкмо и разбираемо ", да бъде направено " сходно изтъкване, като наложително се прибавят думите " или еквивалентно/и ". Случаят обаче не наподобява да е подобен.
Най-често срещаната незаконосъобразна процедура, обвързвана със спецификациите на публичните поръчки, е " използването на съответни марки и модели при подготовката на количествени сметки за строителство или услуги/доставки без думите „ или еквивалент ", написа в редица отчети на Министерство на финансите за нарушаванията при публичните поръчки у нас.
Броят на продуктите по съответната поръчка на Министерство на вътрешните работи е надлежно по 8000 за вафлите, енергийната напитка и безалкохолната напитка. Водите би трябвало да са 16 000 броя, а хлябовете следва да бъдат 2200. Пликовете са малко над 25 000 броя. Стойността за цялата поръчка следва да е сред 12 000 и 15 000 лева, демонстрира наша информация за цените на едро на въпросните артикули. Разликата в калкулациите идва от неяснотата дали кόлата заменя енергийната напитка или Министерство на вътрешните работи ще получи и двете. Стоките следва да бъдат доставени в Стол №4 на Жандармерията в София.
Логично е на пръв взор да помислим, че 15 000 лв. са " жълти стотинки " на фона на одобрените в Бюджет 2019 разноски на Министерство на вътрешните работи от малко над 1,5 милиарда лв.. Но при 914 чиновници на Жандармерията в столицата по публични данни (столичното звено е с максимален състав), въпросното количество храна ще стигне за към десетина дни по наши изчисления. Това значи към 25 сходни зареждания годишно, което прави общо към 375 000 лв. единствено за това зонално жандармерийско ръководство.
След като публичното хранене в системата на Министерство на вътрешните работи е централизирано в умишлен отдел към Дирекция " Управление на собствеността и обществени действия ", въпросът е дали всичко това е общоприета процедура и съвсем 50-те хиляди чиновници на министерството от десетките дирекции в състава му получават питиета и захарни произведения от гореспоменатите марки без конкуренция т.е. без опция да бъдат доставени да вземем за пример по-евтини вафли със същия грамаж, наличие на какао и прочие на друга марка?
De jure е допустимо заинтригувано лице да подаде тъжба пред Комисията за защита на конкуренцията, която би имала всички учредения да разгласи процедурата за незаконосъобразна. Спрямо актуалната нормативна рамка обаче, при други сходни доставки Министерство на вътрешните работи може да не открива социална поръчка и надлежно да не попадне под ударите на Закон за обществените поръчки. Това важи и за всяко друго министерство, организация, община или друго ведомство в България.
Далеч по-малко дискриминационна на пръв взор е поръчката за доставка на 3 професионални миксера и 4 миялни машини за чинии и чаши от 8 ноември . Според заданието, машината за съдове следва да е с много съответни спецификации – потенциал от тъкмо 540 чинии на час (цикъл от 120 секунди), оптималната височина на чашите от 290 мм, минимална мощ 3,5 киловата и ел. зареждане от тъкмо 230 или 400 волта. На въпросните характерности съвършено дава отговор създаваната от италианската A.T.A. SRL машина с модел B30, предлагана от " Топ комерс груп " ЕООД. Случайно или не имейл адресът на въпросната компания е първи в листата на получателите на поканата за присъединяване в открития конкурс. На уеб страниците на останалите три поканени компании ( " Интимпекс ", " Кухненско точка ком " и " Онтайм " ) не откриваме апарат с тъкмо същите характерности:
 
Съвпаденията при условията на публичната поръчка на миялните машини и спецификациите на съответния модел са много
Интересно при заданието за миксерите пък е, че се споделя брой плъгини, без да се дефинира с каква функционалност да са въпросните. Определя се също прецизен брой на скоростите, на които да може да работи изделието, като за двата по-големи миксера те са по 3, до момента в който по-малкият би трябвало да разполага с 11 – нито повече, нито по-малко.
Според нашите изчисления доставната цена за седемте уреда следва да е към 30 000 лв..
Автор: Атанас Кирачин
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР