Въдворената в Сливенския затвор Десислава Иванчева среща огромна съпричастност от

...
Въдворената в Сливенския затвор Десислава Иванчева среща огромна съпричастност от
Коментари Харесай

Бебето на Десислава Иванчева се превърна в „бебето на квартала“

Въдворената в Сливенския затвор Десислава Иванчева среща голяма съпричастност от десетки свои съседки в столичния квартал „ Младост “. 

След като бе приета за отговорна за прибиране на рушвет на три правосъдни инстанции и вкарана зад решетките преди месец, Иванчева бе принудена да се раздели с невръстния си наследник Валентин-Александър. Грижите за него бяха поверени на майка й Любка с утвърждението на обществените служби.

Бабата на едногодишния Валентин-Александър има цяла дузина помощнички, измежду които доминират млади майки от ж.к. „ Младост “ 2. Жените се редуват на смени и даже са съставили график между тях, с цел да си разпределят грижите за „ бебето на квартала “.

„ Леля Любка е жена на възраст и няма физическите сили сама да се грижи непрекъснато за едногодишно бебе. Помагат й няколко съседки, които са майки на дребни деца – те постоянно извеждат на разходка с количка бебето на Иванчева. 

Малкият не е лишен от нищо, с изключение на от майка си – юрист Албена Белянова го абонира за детска кухня, приготвяща здравословни храни, а съседки оказват помощ при разходките, къпането и обличането на пеленачето. В някои случаи майката на Деси има потребност да остави бебето за по час-два на майки от квартала, с цел да отдъхне. Валентин-Александър към този момент се пробва да проходи и е изтощително за баба му да бди непрекъснато над него “, изясняват поддръжници на Десислава Иванчева.

В края на месец ноември 49-годишната екс управничка на софийския регион „ Младост “ бе дефинитивно наказана на 6 година отнемане от независимост за спретнат рушвет в размер на 70 000 евро от строителния бизнесмен Александър Ваклин на 18 април 2018 г. 

Иванчева научи за окончателната си неоправдателна присъда от пристигналите да я отведат от вкъщи й рано заран чиновници на „ Съдебна защита “. Последва вълна от възмущение от поддръжниците й в обществените мрежи и над 3 000 молби, изпратени до президента Румен Радев с гледище за помилването й.

Междувременно стана ясно, че Иванчева е направила неудачен опит да лежи зад решетките с бебето си. Тя е изпратила молба до ГДИН с искане да не я разделят от Валентин-Александър единствено 4 дни преди бебето й да навърши годинка. Законът дава опция на лишени от независимост да изтърпяват присъди в пандиза с бебетата си, стига обаче те да са под 1 навършена годинка. В случая с Иванчева е било преценено, че детето й не следва да е с нея зад решетките, защото до момента в който мине 3-седмичния адаптационен интервал на наказаната му майка, то към този момент ще е навършило година.

Откакто е зад решетките, Иванчева към този момент е имала две свиждания със сина си и със своята майка. Екскметицата има право да вижда бебето си 2 пъти в месеца за по 1 час, само че от затворническата администрация на Сливенския затвор демонстрират схващане и отпускат повече време за свиждания. Съмишленици на Иванчева са поели ангажимент през неделя да откарват и прибират майка й и бебето до Сливен. 

Десислава Иванчева към този момент се трудоустрои зад решетките – след Нова година тя ще работи в кухнята на Сливенския затвор като помощник-готвач. Благодарение на работата си екс управничката на „ Младост “ ще понижи най-малко с 1/3 присъдата си от 6 година затвор. Иванчева е въдворена в килия с още две пандизчийки – жена, наказана поради 2 убийства и акушерката от болница „ Софиямед “ Емилия Ковачева, наказана на 18 година затвор за систематичен побой над пеленачето Никол.

Неофициално се разяснява, че в Сливенския затвор са получили джука заповед да намерят работа на Десислава Иванчева, идваща от служебния правосъден министър Крум Зарков. Според буквата на закона, лишени от независимост имат право на работа зад решетките едвам откакто са изтърпели най-малко половината от присъдата си.

„ Разправят, че президентът Румен Радев е заречен да помогне на Десислава Иванчева, само че не посредством незабавно опрощение, с цел да не бъде нападнат, че брани корупцията, а посредством „ тиха дипломация “. Иванчева ще работи най-малко година и половина в пандиза, след което ще постъпи нова молба за помилването й, съпроводена с позитивни мнения от затворническата администрация в Сливен “, твърди осведомен с ситуацията й.

До този миг екскметицата на „ Младост “ е излежала 16 месеца от 6-годишната си присъда. 
Тя е откарала 8 месеца в килията на следствения арест и още 1,5 години под домакински арест – време, което се равнява на още 8 месеца дейно излежана присъда. При състояние, че работи непрекъснато след 1-и януари 2023 година, тя би следвало да излезе от пандиза най-рано в края на 2024 година, в случай че преди този момент не бъде помилвана с декрет от вицето на Румен Радев – Илияна Йотова, на която президента е трансферирал пълномощията по помилвания на наказани пандизчии.

Лошата вест за Иванчева и поддръжниците й е, че оттук-нататък тя в никакъв случай няма да може да се завърне в политиката поради влязлата в действие неоправдателна присъда. През пролетта на 2019 година тя и заместничката й Биляна Петрова пробваха да записват партия „ Непослушните “, с която да се явят на кметските избори, само че не съумяха да съберат нужния брой подписи. Все отново Иванчева беше издигната за кандидат-кмет на София от „ Християндемократическата партия на България “, само че в последна сметка й беше отказана регистрация за вота с аргумента, че е закъсняла с няколко минути да подаде документите си. 

Преди това Иванчева в качеството си на подсъдима се яви на изборите за евродепутат и събра 1,2% избор (почти 28 000 гласа), изпреварвайки Валери Симеонов, Волен Сидеров и други политически „ мохикани “. След влязлата в действие неоправдателна присъда обаче тя към този момент е лишена от правото да взе участие в локалните и в парламентарните избори, както и да заема обществени държавни длъжности.

Петко Дюлгеров – някогашният кмет на столичния регион „ Младост “, който беше наказан дружно с Десислава Иванчева и Биляна Петрова за получен рушвет от строителния предприемач Александър Ваклин, към този момент излежава присъдата си от 4 година в Софийския затвор. За разлика от съпроцесниците си, не среща поддръжка от никого, че даже и от фамилията си.

Преди 6 месеца Петко Дюлгеров се е развел със брачната половинка си Анна Лютакова по нейно гледище. Бившият областен кмет и медиатор в корупционната спекулация с Иванчева е в извънредно обтегнати връзки с към този момент някогашната си жена, с която беше бракуван цели 25 година

Екссъпругата му не му разрешава даже да вижда децата си и е безапелационна, че до момента в който той е в пандиза, няма да заведе нито веднъж на рандеву зад решетките наследниците му. Анна Лютакова изразила изрично мнение, че рандеву зад решетките с опозорения им татко ще травмира децата им.

Тя е от положително семейство и има отлична биография зад тила си – квалифициран юрист е и работи като основен специалист в Министерския съвет. Преди това Лютакова е работила в Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация ” и в Министерството на финансите. Нейни познати настояват, че точно на жена си родения в Момчилград Петко Дюлгеров дължи кметския пост в ж.к. „ Младост “, който заемаше в интервала 2007-2011 г. 
Източник: Уикенд 
 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР