В звездната 2019 година туризмът в Пловдив се представя по-зле

...
В звездната 2019 година туризмът в Пловдив се представя по-зле
Коментари Харесай

Ходене по мъките за пловдивския туризъм

В звездната 2019 година туризмът в Пловдив се показва по-зле от предстоящото. За май националната статистика регистрира растеж на гости с 13,5% по отношение на същия месец предходната година до близо 60 хиляди души. Пътникопотокът обаче е надалеч от бленуваните от общинската администрация 2 млн. туристи, които би трябвало да бъдат запленени от Европейската столица на културата.

Значителен е напорът на самостоятелните туристи, само че има застой при проведените групи, които употребяват услугите на туроператори, демонстрира допитване на „ Марица “ до няколко пловдивски туристически организации и хотели.

През юни непознатите самостоятелни туристи, които са разгледали града с безплатните обиколки на Free Plovdiv Tour, са се нараснали с 30 на 100 по отношение на юни 2018 година, споделя гидът Павел Начев, който работи и за Plovdiv City Card.

Въпреки рекламата на Пловдив по огромни международни медии наситената културна стратегия и старанията на туристическите организации явно напредъкът е неудовлетворителен.

Причините се крият надалеч освен в затъналия в поправки и разкопки център, който основава неприятно усещане.

Според притежател на огромен хотел след разформироването на Оперативна програма „ Туризъм “ и вливането му в „ Старинен Пловдив “, което бе съпроводено със кавги, забележителна част от административния потенциал се е разпилял, а новата конструкция не може да проработи на цялостни обороти.

Намаляването на проведените групи туристи, които би трябвала да заемат главната част от туристическия сегмент, се дължи на влошената връзка с туроператорите.

Куца и промотирането на Пловдив като туристическа дестинация от страна на Общината, както и ефикасното наличие на туристически тържища и изложби по света. От винарските мазета също се чуват недоволства, че е намалял броят на групите, които вършат винени турове из района.

Павел Начев счита, че с цел да дръпне секторът, би трябвало да се изготви и приложи цялостна маркетингова визия за налагането на Пловдив като дестинация и да се концентрират напъните към промотирането на града измежду туроператори и таргетирани пазари. „ Трябва да знаем кой екскурзиант желаеме да притеглим, по какъв метод и по какъв начин той да остане удовлетворен от прекарването си “, добавя гидът.

По думите му, Пловдив да се популяризира като евтина дестинация е огромна неточност. Трябва да се търсят туристите с културно-исторически профил. Градът няма естествените дадености на Черноморието и планинските курорти и по тази причина няма по какъв начин да очарова фенове на евтиния алкохолен или на ски туризма.

Всъщност градът не е по никакъв начин на ниска цена, изключително за обичайните ни посетители от славянските страни като Русия и Украйна, чиито валути внезапно се обезцениха в последно време и направиха за руснаците и украинците летуването в България в пъти по-скъпо.

Начев счита, че едно от нещата, които може да се усъвършенства, е работното време на музеите. В момента къщите в Стария град работят без почивен ден, а музеите почиват в понеделник. Също по този начин е добре работното време през лятото да се усили най-малко до 20 часа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР