В зората на демокрацията Димитър Рачков сериозно обмислял да емигрира

...
В зората на демокрацията Димитър Рачков сериозно обмислял да емигрира
Коментари Харесай

Димитър Рачков: Щях да бера портокали в Гърция или да ставам спасител

В зората на демокрацията Димитър Рачков съществено обмислял да емигрира в чужбина, само че не с цел да превземе тамошните театрални подиуми и шоубизнес. Актьорът възнамерявал да изкарва прехраната си като множеството наши сънародници, което въпреки да не му било по никакъв начин на сърце, в тогавашната обстановка си изглеждало напълно реалистично. Пред тази тежка алтернатива Димитър Рачков, който е роден и израснал в Бургас, се изправя малко откакто се дипломира в НАТФИЗ през 1995 година

" Завърших и отидох в казарма, което беше доста жалко ", споделял е артистът. След като завършил с казармата, Димитър Рачков почнал да играе в сливенския трагичен спектакъл " Стефан Киров ", само че ентусиазмът му бързо сподавен, поради настъпилата повсевместна рецесия. " А тогава беше най-голямата инфлация и бедност. Сменяха се цените през три минути безусловно. Беше огромна бедност, не знам по какъв начин оцеляхме ", прибирал се е обратно обичаният артист, представен от  " Уикенд ".

В театъра, по време на подготовки с сътрудници, Рачков се чувствал отлично. Работата им споряла, а и посред им се имало смешки. Когато обаче от 14 до 17 часа излизали в отмора, настроението им внезапно прекосявало в меланхолия. " И сега, в който излизахме от театъра, аз пъклен се потисках. Там беше някакъв оазис, а на открито – нещо ужасно, хората озверели и обезверени, без пари. И тогава си зададох въпрос: " Ако работя тази специалност, с какво ще се прехранвам? ". Тъкмо бяха тръгнали първите българи за Гърция. И щях и аз да вървя в Гърция – дали избавител, дали да бера портокали. Дали сезонно или вечно, не се замислях, и си споделях: " Ако не мога да се прехранвам тук с това, там най-малко ще оцелея ". Имаше едни времена – ние петнайсет души на сцената, в публиката – 10. Голяма тъга беше през 90-те ", споделял е Димитър Рачков за този сложен интервал от живота си.  

За благополучие той не отпътува, другояче в противоположен случай българските спектакъл и телевизия щяха да изгубят един от най-ярките си и занимателни артисти. Именно като комедиант Рачков съумява да се утвърди и да се трансформира в разпознаваемо лице и за дребни, и огромни. Има забележителна кариера, която минава през Варненския трагичен спектакъл " Стоян Бъчваров ", Малък градски спектакъл " Зад канала ", Народен спектакъл " Иван Вазов ", а в малкия екран минава през предаването " Клуб НЛО " и занимателната поредност " Пълна лудница ". Димитър Рачков се утвърди и като един от водещите на предаването " Господари на ефира " и на шоуто " Като две капки вода ". Отскоро се е посветил и на плана си " Забраненото шоу на Димитър Рачков ", което бързо се трансформира в шлагер. Изявява се и на театрална сцена. Това, което му липсва за близо 20-те години в специалността, е да му бъде даван късмет да играе повече трагични функции.  
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР