В зоната на отговорност на руския мироопазващ контингент в Нагорни

...
В зоната на отговорност на руския мироопазващ контингент в Нагорни
Коментари Харесай

Русия регистрира ново нарушение на примирието в Карабах

В зоната на отговорност на съветския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах през миналото денонощие е било записано едно нарушаване на режима на преустановяване на огъня. Това оповестява " Интерфакс ", като цитира изказване на съветското министерство на защитата.

Нарушението е осъществено в региона на Шуша. Според военните няма потърпевши.

Командването на съветския мироопазващ контингент, взаимно с азербайджанската и арменската страна, организират следствие по този факт ", споделиха от Министерството на защитата.

Това е следващо сходно нарушаване, записано от съветските сили за последните месеци. 
 Макрон и Пашинян търсят излаз от рецесията в Карабах
Макрон и Пашинян търсят излаз от рецесията в Карабах

За Азербайджан обаче френският президент сега вреди, а не оказва помощ

Припомняме, че в края на август арменският министър председател Никол Пашинян и френският президент Еманюел Макрон разискаха в телефонен диалог обстановката в Нагорни Карабах.

Пашинян и Макрон означиха значимостта на поредните старания за обезпечаване на непоклатимост и мир в района, оповестиха от пресслужбата.

Баку обаче реагира остро на присъединяване на Макрон досега.

Изявленията на френския президент по време на Посланическата конференция способстват за утежняване на обстановката в района, нарушават преговорния развой и попречват основаването на взаимно доверие сред Азербайджан и Армения, сподели ръководителят на работната група на Народното събрание на Азербайджан за междупарламентарните връзки с Франция Султан Мамедов пред " Тренд ".
 Русия означи нарушаване на примирието в Карабах
Русия означи нарушаване на примирието в Карабах

Съвместно с Армения и Азербайджан казусът се проверява

Армения и Азербайджан може да подпишат кротичък контракт до края на годината. Това предвижда Пашинян в края на юли. Той уточни нормализирането на връзките сред Баку и Нагорни Карабах като изискване за сключване на съглашението с Баку. Според него обаче е доста дребна вероятността в контракта за Нагорни Карабах да има уговорка, която да устройва всички страни.

Отношенията сред двете някогашни руски републики са напрегнати от 1991 година, когато арменската войска окупира Нагорни Карабах - територия, интернационално приета като част от Азербайджан, както и седем прилежащи района.

През есента на 2020 година Азербайджан освободи няколко обитаеми места от арменска окупация по време на сражения, траяли 44 дни. Войната приключи с спокойно съглашение с посредничеството на Русия.

Въпреки продължаващите договаряния за спокойно съглашение, през последните месеци напрежението сред двете съседски страни се усили във връзка с Лачинския кулоар - единственият сухопътен маршрут, даващ на Армения достъп до Нагорни Карабах.
 Арменски бойци са убити от азербайджанските сили в Нагорни Карабах
Арменски бойци са убити от азербайджанските сили в Нагорни Карабах

Азербайджанските въоръжени сили са разкрили артилерийски огън
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР