В Златоград отбелязаха десетата годишнина от официалното откриване на четвъртата

...
В Златоград отбелязаха десетата годишнина от официалното откриване на четвъртата
Коментари Харесай

ГКПП Златоград-Термес-Ксанти съживи бизнеса и разви туризма в региона

В Златоград означиха десетата годишнина от формалното разкриване на четвъртата пресечна точка сред България и Гърция - Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград – Термес - Ксанти, оповестиха от общината.
През миналите години активността на контролно-пропускателния пункт с южната ни прилежаща страна благоприятства за развиването на локалната стопанска система. Разширили са се контактите с гръцката страна, основани са и доста благоприятни условия за бизнес, за развиването на туризма, за дребния и междинния бизнес в района. Златоград и районът са се утвърдили като устойчива туристическа дестинация, освен за български, само че и за задгранични туристи.
Доказателство за нуждата и значимостта от съществуването на Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград - Термес - Ксанти са миналите милиони пасажери през граничния пункт, съживяването на стопанската система, туризма, търговията от двете страни на границата.

През миналата 2019 година миналите през пункта моторни транспортни средства са към 129 642 и почти 344 206 индивида. От деня на разкриване на Граничен контролно-пропусквателен пункт през януари 2010 година до момента са минали почти 1 419 704 моторни транспортни средства и близо 4 368 725 пасажери. Наблюдава се наклонност на растеж в потока от преминаващи с към 3% на година, означават от община Златоград.

Съвместно с побратимената гръцка община Нестос, Златоград извършва и значими планове по европейската стратегия за трансгранично съдействие Интеррег.

С откриването на Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград-Термес, именуван и Златоград - Ксанти , дистанцията до Бяло море и град Ксанти в Гърция се съкратява доста. Разположен е югозападно от Златоград, на 3.5 км от гръцкото село Лъджа (на гръцки: Термес) оттатък границата. В непосредственост до граничния пункт е връх Костадин.

Златогра̀д е най-южният град в България. Той се намира в област Смолян и е наоколо до границата с Гърция. Градът е втори по величина в региона след Смолян и е административен център на едноименната община. Всяка година през месец май тук се организира фестивал на чевермето.

Златоград се намира в южната част на Родопите в долината на река Върбица. Градът е на към 300 км югоизточно от София, на 60 км от регионалния град Смолян и на 6 км северно от граничния пункт Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград - Термес, през който се стига до гръцкия град Ксанти.

Златоград като обитаемо място се характеризира с най-малката надморска височина в своята община - от 420 до 550 метра.

Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград - Термес е построен за прекосяване и обслужване на малогабаритни камиони и леки коли. Граничният надзор се прави от български и гръцки служители на реда на правилото на "обслужване на едно гише ". С разкриването на граничния пункт времето на пътешестване от Златоград до Ксанти е кратко на към един час. От Ксанти по автомагистрала А2 се стига до Солун и до гръцко-турската граница. Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград - Термес е част от трансграничния кулоар Златоград - Термес - Ксанти.

Лъджа или Долна Лъджа (на гръцки: Термес), известно и като Баня , Нагорно махале, както и с турската форма Елидже или Илича, е родопско село в Гърция, Западна Тракия. Самото село е ситуирано в непосредствена непосредственост, на 3.5 километра от границата с България.

Селото носи името си (както турското Илича, по този начин и днешните гръцко Термес и българско Баня) от минералните извори, които се намират в цялата му местност.

С Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград - Термес е отворен пътя, който свързва селото и град Ксанти с Аламовци и Златоград, от българската страна на границата.

Край село Лъджа е единственото в Родопите светилище на персийското провидение Митра . Скалният релеф е открит в 1915 година от проф. Богдан Филов. Намира се на към 50 м от чешмата при най-северната точка на завоя на пътя Ксанти-Златоград, източно от отбивката за село Баня, като има указателна табела на пътя.

Професор Любомир Милетич загатва в свое проучване, че към 1912 година селото е населявано от помаци. Жителите на селото и през днешния ден са българи мюсюлмани.

Ксанти или Скеча (на гръцки Ксанти, на турски Искече) е град в Североизточна Гърция, област Източна Македония и Тракия. Намира се в Беломорска Тракия, в подножието на Руен планина (част от южните скатове на Родопите).

Старото българско име на града е Царево . Ксанти, дружно с Гюмюрджина (Комотини) и Дедеагач (Александруполи), е измежду основните градове на историческата област Западна Тракия.

На 24 януари тази година следва да бъде даден формален старт на строителните действия на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем - Ксанти със алегорична първа копка, заяви регионалният шеф на Смолян Недялко Славов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР