В землището на с. Иваняне, район Банкя, ще се изгражда

...
В землището на с. Иваняне, район Банкя, ще се изгражда
Коментари Харесай

Проект за екоферма край Банкя с биволи, овце, зайци и пуйки чака разрешение

В землището на с. Иваняне, регион Банкя, ще се построява екоферма върху повърхност от над 200 дка. Идеята на вложителя " Рай Конструкшън " ЕАД е да съчетае развъждането на селскостопански животни с туристическия бизнес, основно фамилии с деца и фенове на селския туризъм от София и страната.

Планира се развъждането на 30 биволи, 800 кокошки и пуйки, 65 крави, зайци, 100 овце и кози. Различните типове животни ще бъдат в обособени дворове, като за посетителите ще се обособят сектори, в които ще се построят къщи за посетители с общо 10 стаи за преспиване.

Основните процеси в екофермата ще бъдат изцяло автоматизирани – доене, хранене, разчистване и други Всички отходни канали ще минават през пречиствателни станции. Сградата за доугояване на свине, която е с повърхност 230 кв.м, ще има обособена инсталация за точно пречистване на отпадните води, които ще се употребяват наново от фермата.

Животните ще се хранят с натурални растителни артикули, твърдят вложителите.

" Сега цялото задание е в Столичния общински съвет и чакаме да бъде гласувано и признато ", изясни пред " Дневник " Иванка Ангелова, представител на вложителя на екофермата.

Продукцията на екофермата - яйца, месо и млечни артикули, ще се предлага в комерсиалната мрежа на София като биохрана.

На последното съвещание на общинската комисия по околна среда на 25 юни основният проектант на София Здравко Здравков попита дали декларираният брой животни за развъждане в екофермата може да се дефинира като промишлено отглеждане на животни. Ако това е по този начин, Общият организационен проект на София, в който влиза и регион Банкя, не разрешава такава активност.

Проучването на капиталовия план е посочило, че няма риск за за минералните води на Банкя, които са надалеч, а и на по-голяма височина от екофермата. Разстоянието до ж.к. " Люлин " по въздух е най-малко 5 км и не трябва да има терзания, съгласиха се общинските съветници.

Председателят на комисията по околна среда Лорита Радева разпореди да се изследва при колко животни една плантация се класифицира като промишлена. " Чакаме и мненията на кмета на регион Банкя, и на Иваняне, както и още мнения за бъдещия градеж ", стимулира тя решението да се отсрочи приемането на плана за идващото съвещание на комисията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР