В завод Дунарит са горели взривни вещества. Това обясни изпълнителният

...
В завод Дунарит са горели взривни вещества. Това обясни изпълнителният
Коментари Харесай

В Дунарит са горели взривни вещества

В цех „ Дунарит ” са горели взривни субстанции. Това изясни изпълнителният шеф на завода Петър Петров пред Нова телевизия.
„ Обстановката към този момент е спокойна, на практика няма пожар. По нашите процедурни правила би трябвало да се изчака 24 часа преди огледът да бъде позволен ”, изясни Петров.
Той добави, че взривните субстанции не се гасят, тъй като това може да провокира гърмеж.
Според него повода за пожара може да е както човешка неточност, по този начин и техническа причина, само че може и да е напълно непряк фактор, който не е очакван.
„ Всичко е допустимо да се е случило ”, съобщи Петров.
Припомняме, че пожар пламтя във военния цех " Дунарит " и всички служащи от завода бяха евакуирани. Към момента няма данни за потърпевши.
Дунарит " е най-старият боен цех в България, основан е през 1903 година След приватизацията му през 2005 година от компания от орбитата към КТБ, той се развива на фона на останалите държавни фабрики. Когато банката банкрутира, заводът се оказа с задължения към нея в размер на близо 90 млн. лева След затварянето на КТБ стартират битки за контрола над директния акционер на оръжейния цех – сдружението “Кемира ”. За малко то е овладяно от Бисер Лазов – тогавашна дясна ръка на притежателя на КТБ Цветан Василев, а по-късно главен очевидец на прокуратурата против него. Впоследствие банкерът си връща контрола и при започване на 2015 година прави опит да трансферира “Дунарит ” в пакет с други активи на белгиеца с съветски паспорт Пиер Луврие, напомня БГНЕС.
След като договорката не се реализира, мениджмънтът на русенския цех се обръща към предприемача Емилиян Гебрев с молба за финансова поддръжка. Той взема решение да финансира нарастване на капитала на завода, като по този начин да заобиколи наложените запори и да придобие акциите му.
През април 2015 година бе изработен опит Гебрев, неговият наследник и комерсиалният шеф в завода да бъдат отровени по образеца на опита за ликвидиране на съветския двоен сътрудник Сергей Скрипал. В началото на 2016 година собствеността на компанията акционер в завода – “Кемира ” се сменя макар няколкото запора, наложени от синдиците на КТБ и Национална агенция за приходите. През февруари 2016 година компанията на Гебрев – “Емко ”, декларира в Комисия за защита на конкуренцията искане за централизация, посредством което да придобие надзор над “Дунарит ”.
Преди седмици в телевизионно изявление Гебрев заяви, че оръжейният цех „ Дунарит “ и все още е благосъстоятелност на „ Емко “, само че заради обжалвания собствеността към момента е под въпрос. „ Преди 20 дни съдът излезе с ясно и тъкмо решение и напътствие към Търговския указател да впише нарастването на капитала – колкото и да е необичайно, всички периоди регистърът да извърши решението на съда, са изтекли, само че и до през днешния ден нарастването на капитала не е вписано в регистъра – значи в тази ситуация Търговският указател е над съда – по какъв начин въобще е допустимо това? “, добави притежателят на „ Емко “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР