В завладяната държава, с доста прилежащи на властта медии, от

...
В завладяната държава, с доста прилежащи на властта медии, от
Коментари Харесай

Медийни експерти: БНТ лесно може да се превърне в ТВ7

" В превзетата страна, с много прилежащи на властта медии, от публичната телевизия чакаме да е дом на качествената и самостоятелна публицистика. Очакваме Българска национална телевизия да се управлява от хора, за които публичната функционалност е идея. Назначените на високи позиции в Българска национална телевизия от новия общоприет шеф няма данни да са избирани по този аршин. Но пък – назад – фигури с опит като шефа на дирекция " Новини и настоящи излъчвания " в Българска национална телевизия Константин Кисимов напущат, в съответния случай напускането съответствува с назначението на Емил Кошлуков за шеф на дирекция Програма БНТ1 ". С тези думи медийният специалист проф. Нели Огнянова стартира отговора си на въпроса по какъв начин наподобява Българска национална телевизия сега.

Лайфстайл тема

Според преподавателя в компетентност " Телевизия " във Факултета по публицистика и всеобща връзка в СУ доктор Жана Попова най-силният сигнал за протичащото се в публичната медия е " мълчанието на публицистите ". " Вторият сигнал е в посланията, които започнаха да се излъчват. Само три образеца от последните седмици за тематиките и гостите на предаването: " Акад. Христо Григоров: Трябва да имаме религия в този народ ", " Анализатори: България е в изумително печелившо състояние на Балканите ", " Огнян Златев: Очакваме едно извънредно сполучливо председателство " … Думите " сполучливо ", " извънредно ", " изумително печелившо " за политически въпроси, за публични въпроси, затварят публицистиката и вършат предаването начин на живот вестник ", споделя Попова.

Проф. Огнянова също обръща внимание на обстоятелството, че Българска национална телевизия има задача да осведоми, само че наличието бяга в " престъпното и лайфстайла ".

Повод за диалога с самостоятелни специалисти са поредицата от събития, които се случиха в публичната медия в последните месеци. Генералният шеф Константин Каменаров назначи за програмен шеф на Българска национална телевизия 1 своя съперник за поста Емил Кошлуков, някогашен народен представител от " Новото време ", който бе водещ в свързаната с Делян Пеевски телевизия " Канал 3 ", а преди този момент беше изпълнителен шеф на " ТВ 7 " и " Нюз7 " – два тв канала, финансирани от КТБ (по времето на партньорството сред Цветан Василев и Делян Пеевски) и банкрутирали малко след нея.

За програмното развиване на четирите канала на Българска национална телевизия пък дава отговор Надя Костова, която от 2005 до 2014 година е програмен шеф на ТВ 7.

В борда на малкия екран влязоха публицисти и адвокати, свързани с някогашната ТВ7, близка до Пеевски и Цветан Василев. Участия на политици бяха свалени поради " по-важни тематики ", а екозащитникът Тома Белев сигнализира в обществената мрежа " Facebook ", че предаването " Референдум " е сменило тематика в последния миг.

Fake news

" В публичната телевизия отсъстват значими тематики от публичния дневен ред, наличието бяга в престъпното и лайфстайла, новинарските излъчвания са внимателни и все по-отчетливо се прокарва държавната позиция. Да не приказваме за това, че публичната телевизия би трябвало освен да ни даде обстоятелствата, тя би трябвало да ни помогне и да разбираме по-добре света, в който живеем ", разяснява проф. Огнянова.

" Обществената телевизия показа гражданските митинги #savepirin като контрапротест, хилядите протестиращи жители – като еколози, а повода – втората кабинка. Такава вест няма, еколози против втора кабинка е fake. Новината е, че жители стачкуват против усвояването на Пирин за частни цели – по този начин както стачкуват против застрояването на северното Черноморие и против така наречен заменки. Впрочем шефът Кошлуков към този момент води и публицистично предаване и още в първото издание прегледа точно тематиката за втората кабинка ", добави проф. Огнянова.



Проф. Нели Огнянова

На въпрос знак на какво е присъединението на Емил Кошлуков към Българска национална телевизия, който в интервала преди да се кандидатира за началник на медията бе спряган импровизирано за " индивида на Пеевски ", проф. Огнянова отговори с откъс на Константин Каменаров: " Присъединяването на мощни персони с професионални качества е приоритет ".

" Силни персони? Може – само че в случай че дават отговор на още едно базисно условие: тези персони би трябвало и да са потвърдили, че се управляват от полезностите на публичните медии ", счита Нели Огнянова.

" Дори без да се връщаме към кариерата на Кошлуков като създател и ръководител на политическа партия " Новото време ", последните му функции са задоволителни, с цел да се види дали е изпълнено това условие ", добави тя. И подсети, че Кошлуков бе продуцент на предаването " България без цензура ", финансирано от източената КТБ и дало на българската политика Бареков; изпълнителен шеф на ТВ7 – телевизия, работеща с изключение на другото като политически инструмент за агитация и разпра с политически опоненти; водещ предаване в Канал 3; програмен шеф на ТВ " Алфа " - партийния ефирен канал на " Атака ".

" Стратегическото ръководство на програмата на публичната телевизия е предоставено на човек, който е бил ръководител на политическа партия и по-късно - фактор в медийни планове с несъмнена пропагандна цел като ТВ7, Канал 3 и " Алфа ". Гледайте тях, мислете за Българска национална телевизия ", сподели Нели Огнянова.

На въпрос възможно ли е програмният шеф на БНТ1 да води и предаване в същия канал (какъвто е случая с Кошлуков), Нели Огнянова и Жана Попова дадоха отговор, че това е " въпрос на правила ".

" На уеб страницата на Българска национална телевизия са оповестени правилници, в които не се открива официална възбрана. Помним обаче програмната директорка на Българска национална телевизия Светла Петрова, която известно време водеше Екип 4, само че Управителния съвет на Българска национална телевизия тогава реши, че съвместяване не е допустимо ", напомни Огнянова.

Жана Попова се базира на същия проблем и съобщи: " Почти 18 години по-късно Каменаров и Кошлуков връщат диалога за това по какъв начин в редакциите ще приказват за предаванията, които вършат, за структурата на малкия екран. По закон и тогава, и в този момент, няма спънка програмният началник да е водещ. Имаше едно доста значимо изречение, казано от доцент Георги Лозанов, като част от историята на регулатора тогава: " Медията сама би трябвало да реши по какъв начин да работи в такива случаи ".



Д-р Жана Попова

Проблемът: Водещият да е и страна, и източник

Според Жана Попова обаче сред случаите " Петрова " и " Кошлуков " има още едно подобие. " И Светла Петрова като журналистка тогава, и Емил Кошлуков като водещ на предаване в този момент, имат едно общо качество – те самите са позиция. Не водят диалога като публицисти, които търсят разнообразни позиции, а са една позиция. Това беше позабавено от феновете на Българска национална телевизия ", споделя Попова.

" Четенето на правилници демонстрира огромните пълномощия, предоставени на Кошлуков, включващи стратегическо обмисляне, управление и надзор върху продуцентските центрове, надзор в процеса на филмопроизводството и така нататък В рамките на месец той е концентрирал и власт в региона на тактиката и разпореждането с обществен запас, и в същото време е на екран ", разясни Нели Огнянова. И добави, че в Правилника за публицистичната активност на Българска национална телевизия се откриват правила, които водещият Кошлуков нарушава блестящо на екран, като да вземем за пример: " Журналистите не би трябвало да демонстрират дали са съгласни или не с изразеното от източниците си ". Кошлуков прави непрестанно това, основно това, той си е главен източник ".

Случаят " Радева "

Анализирайки държанието на Кошлуков, Жана Попова означи, че малко след назначението му оставка подаде шефът на новините Константин Кисимов, а по-късно и водещата на " Още от деня " Аделина Радева. " Радева напусна през януари, само че не се появи като водеща на предаването през целия декември, което беше учудващо. Тя е журналистката, която направи най-точното изявление с премиера Валери Симеонов, който изиска право на отговор в Българска национална телевизия, а тя зададе най-значимите въпроси по какъв начин един човек с власт се отнася към публицист ", счита Жана Попова.

" Важно е да разберем какво се случва с публицистите, тъй че да ги кара от публичната медия да се реалокират в малкия екран, за която имаше многократни въпроси, свързани с цензура ", счита преподавателката. И още един път подсети, че към този момент главният глас, който липсва, е на публицистите в самата телевизия за измененията, които се случиха единствено за един месец.

На поредност въпроси може ли публичната телевизия да бъде подчинена, какъв е пътят за това и какви са признаците, по които можем да разпознаем сходно нещо, проф. Огнянова дава отговор сбито: " Не може да е и да е социална, и да е подчинена. Или едното, или другото ".

" Българска национална телевизия, по кой път ще поемеш "

" Българска национална телевизия има да приключва прехода си от държавна в социална, има да премисли и обвърже публичната си задача с финансирането, да направи разходването и отчетността транспарантни и да утвърди публичния темперамент на ръководството. Да се вкарат модерни форми за демократично присъединяване, цифрово време е, хората ползват математика в помощ на формулирането на публичната задача ", споделя Жана Попова.

Но предизвестява, че " Българска национална телевизия може да се трансформира в новата ТВ7 ". " Лесно е, стартира се с фрагментите, към този момент се стартира. Ще познаем по новинарството и публицистиката, по избора на тематики и събеседници. Ако се появят дежурни коментатори в студиото без значение от тематиката, а за други малкия екран затвори врата...Индикативни са и публични поръчки, доставките, връзките с външните продуценти – където от Българска национална телевизия зависи до каква степен ще се ползват транспарантни недискриминационни правила ", изяснява проф. Огнянова. И пита: " Българска национална телевизия, по кой път ще поемеш? "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР