В зависимост от техническите и функционалните параметри на използваните фискални

...
В зависимост от техническите и функционалните параметри на използваните фискални
Коментари Харесай

Ще сменят касови апарати, но не всички

В взаимозависимост от техническите и функционалните параметри на употребяваните фискални устройства, те ще могат и да се преработят, тъй че да дават отговор на новите условия, се прецизира в прессъобщението.

Допълва се също, че всички разноски за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства се признават за данъчни цели.

Уточнението е във връзка промени в Закона за митниците и редакции на членове от закона за Данък добавена стойност, признати от парламентарната бюджетна комисия през вчерашния ден.

Целта на измененията е всеки касов уред да предава по построената отдалечена връзка данни от всяка касова записка към сървърите на Национална агенция за приходите. На касовата записка, която се дава на клиента, ще се отпечатва QR код, посредством който всяко лице ще може да ревизира дали покупката му е регистрирана в организацията.

Срокът за осъществяване на новите условия към касовите апарати за записаните по Закона за Данък добавена стойност компании, с изключени на тези, които употребяват Интегрирани автоматизирани системи за ръководство на комерсиалната активност (ИАСУТД),е края на 2018 година А нерегистрираните по ЗДДС и тези, които записват и регистрират продажбите си посредством ИАСУТД – до 30 юни 2019 година

От Национална агенция за приходите показват, че годишно бюджетът губи над 330 млн. лева от неотчитане на търговски обороти единствено в девет от най-рисовите сектори, чиято активност организацията следи. Допълва се, че непрекъснато се разкриват нови схеми за укриване на доходи с потреблението на компютърни системи с фискална памет в последните месеци. Сред тях са печатането на касови бележки, които не се регистрират във фискалната памет, само че наподобяват на същински фискални бонове.

Друга постоянно публикувана процедура е манипулиране на софтуери, посредством които се ръководят фискалните устройства, което води до неотчитане на действителните размери на приходите от продажби на артикули и услуги.

По време на летните и зимните контролни акции на Национална агенция за приходите са открити и софтуерни операции на фискални системи, при които устройствата са програмирани да регистрират да вземем за пример всяка втора или всяка трета продажба, вместо вписване на целия оборот.

Заради неиздаване на касови бележки, както и открити операции на фискални устройства, през предходната година са запечатани над 2000 търговски обекта.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР