В зависимост от резултата, могат да се вземат превантивни меркиС

...
В зависимост от резултата, могат да се вземат превантивни меркиС
Коментари Харесай

Проверяват дистанционно деградацията на слънчеви панели

В взаимозависимост от резултата, могат да се вземат превантивни ограничения

С течение на времето слънчевите кафези се повреждат и стопират да създават електричество (източник: CC0 Public Domain)

Учени от Индийския инженерно-технологичен институт „ Тапар “ са създали компютърен логаритъм, който може да пресметна степента на деградция на фотоволтаичните панели, даже и отдалечено, освен това с висока степен на акуратност.

Въпреки многото изгоди и относителната известност като възобновим енергиен източник, слънчевите панели рано или късно се повреждат и стопират да създават електричество. С течение на времето слънчевите кафези биват повредени от времето – измененията в температурата, замърсяването и излагането на ултравиолетови лъчи, написа GreenTech.bg.

Затова е признато да се вършат инспекции – за поддържане на равнищата на продуктивност на клетките и понижаване на икономическите загуби. Подобни инспекции могат да се организират въз основата на клъстерни компютърни калкулации, които употребяват метеорологични данни от предишното, с цел да оценят степента на деградация и съотношението на продуктивността и скоростта на увреждане, настояват Парвен Бхола, откривател в Индийския инженерно-технологичен институт „ Тапар “, и Саураб Бхардваь, доцент в същия институт.
още по тематиката
Двамата учени са прекарали последните няколко години в създаване и рационализиране на своето решение, основано на статистически способи и машинно самообразование. Създадената от тях система разрешава „ инспекция “ без посещаване на площадката.

Клъстерните калкулации са положително решение за този проблем, заради способността им да ускорят процеса на „ ревизия “, елиминирайки потребностите от посещаване на място и ремонт. Използва се оценка на продуктивността, учредена на метеорологични параметри, които включват температура, налягане, скорост напразно, мокрота, часове слънчево греене, добита слънчева сила и даже съответен ден от годината. Параметрите се получават и правят оценка елементарно и могат да бъдат измервани отдалечено.

Подобряването на системите за ревизия на фотоволтаични кафези би могло да помогне на инспекторите да отстраняват по-ефективно проблемите и евентуално да предвиждат и управляват бъдещите компликации. Изчисленията, основани на клъстери, евентуално ще хвърлят светлина върху нови способи за ръководство на системите за слънчева сила, усъвършенстване на PV добивите и създаване на бъдещи софтуерни достижения в тази област.

„ Повечето от наличните техники пресмятат деградацията на фотоволтаичните системи посредством физическа ревизия, на място. Този развой лишава доста време и е безценен – и не може да се употребява за разбор в действително време “, споделя Бхола. „ Предложеният от нас модел прави оценка деградацията във връзка с съотношението на продуктивността в действително време “.

Но изгодите от фотоволтаичната ревизия в действително време надвишават пестенето на време и икономическите спестявания. Този нов способ може да усъвършенства сегашните модели за прогнозиране на добивите на слънчева сила. Бола отбелязва, че изходната мощ на слънчевия панел – или набор от слънчеви панели – може да се планува с още по-голяма акуратност.

„ В резултат на това при оценката в действително време, в случай че създадената сила не подхожда на предстоящото, могат бързо да се подхващат превантивни дейности “, изяснява Бхола.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР