В затворена фейсбук група със 7730 читателиСтранна е съдбата на

...
В затворена фейсбук група със 7730 читателиСтранна е съдбата на
Коментари Харесай

Лекари: Къде са онези 400 страници за COVID-19 от щаба на проф. Костов?

В затворена фейсбук група със 7730 читатели

Странна е ориста на отчета, предстоящ от медиците в цялата страна като формален протокол за лекуване на ковид - нито здравното министерство го пуска на уеб страницата си, нито огромните лечебни заведения са го получили

Премиерът Борисов чул от изявление по “Дарик ”, че медицинският съвет, образуван от него, се разпуска

Как да лекуваме ковид? Сега го вършим като елементарна пневмония. Лекари питат от дни и упорстваха за нов протокол за лекуване.

Очакваха той да е страница или даже 20 - колкото са китайските инструкции за лекуване. Те от дълго време са преведени и разпратени във всички лечебни заведения. Медицинският съвет към Министерския съвет, ръководен от проф. Коста Костов, регистрира преди дни, че са събрани цели 400 страници. Предали са ги на Бойко Борисов и разпускат съвета, който някои в страната одобриха като съперник на щаба на военачалник Мутафчийски.

Медици от огромни лечебни заведения, с които “24 часа ” беседва, обаче даже не знаят къде могат да го намерят. 400-те страници не са стигнали до шефовете на лечебните заведения.

Няма и

публично

копие, качено

на уеб страницата на

Министерството

на здравео-

пазването

Докладът може да бъде открит единствено в затворена фейсбук група, до която достъп имат 7730 читатели, измежду които лекари, фармацевти, студенти, вирусолози. За тази група се разбра от изявление на проф. Коста Костов по Дарик радио в събота. Пред “24 часа ” той удостовери, че документът е оповестен единствено там.

Засега не е ясно дали съществува къс протокол за лекуване на ковид в създаването от 400 страници на медицинския съвет. Костов съпостави тази разработка с музеи като Ермитажа - с всяко разрастване откриват нови хубости.

“Като доктор, шеф на болница и член на регионалния щаб в Пазарджик, до мен не е достигал отчетът на медицинския съвет. Участвам във всички професионални групи на лекарите. Там също постоянно се задава въпросът

къде да

се откри Действително случайно се пращат линкове, само че това не е публично управление ”, счита доктор Цветелина Спиридонова. Д-Р ЦВЕТЕЛИНА СПИРИДОНОВА
Д-Р ЦВЕТЕЛИНА СПИРИДОНОВА

Преди седмица тя прикани посредством “24 часа ” медицинският съвет да изготви този протокол за лекуване, отговарящ на спецификата на COVID-19 пневмониите, тъй като сегашният насочва лекарите към общоприетоо лекуване на пневмония.

Според нея освен неналичието на публично разпространяване на въпросния отчет е сериозен проблем. Не било ясно и каква клинична тежест има

документът -

наложителен,

целесъобразен,

ориентировъчен?

“Трябва да стане ясно за България тази разработка каква е. Ако не го приложа, нося ли отговорност, в случай че пациентът се утежни, или в случай че се отклоня от рекомендациите в него, до каква степен мога. Това са доста значими елементи ”, уверена е Спиридонова и добавя, че в случай че това ще бъде публично управление, би трябвало да се изпрати до всички лечебни заведения или да се качи на уеб страницата на Министерството на здравеопазването.

Проф. Костов стимулира разпускането на своя щаб тъкмо с осъществяването на задачата - подготовка на протокол, по който да бъдат лекувани болните от ковид. Ден по-късно пред Би Ти Ви прибави към претекстовете и опцията членовете на съвета да приказват свободно пред медии.

Костов засяга

рецензиите,

които Борисов

насочи към

доцент Атанас

Мангъров,

член на медицинския съвет, че демобилизирал хората в спазването на обществена отдалеченост.

Въпреки рецензията си към Мангъров обаче министър-председателят не е желал разформироване на медицинския съвет, разясниха от държавното управление пред “24 часа ”.

Нещо повече, министър председателят научил за разпускането от изявлението в “Дарик ”, чийто програмен шеф Константин Вълков бе член на съвета. (Виж кариерата на доцент Мангъров и последните му изказвания долу)

Групата, в която сега може да бъде открит отчетът от 400 страници, по този начин необходим на лекарите в България, се споделя

“CoViD

България -

професионална

група на

медицинските

фрагменти ”,

сподели инспекция на “24 часа ”.

Създадена е на 16 март и в нея досега членуват 7730 индивида. Освен лекари в нея се позволяват и биолози-вирусолози, имунолози, както и други медицински лица и студенти по медицина, а задачата на основаването е “обмяна на информация, опит и полемика на проблемите, свързани с COVID-19 ”, написа в описанието към нея.

За да влезе в нея, човек би трябвало да отговори на няколко въпроса: Към коя здравна група се причислявате? Кое висше образователно заведение сте завършили/в кое образователно заведение се обучавате? Каква компетентност? Каква е актуалната ви месторабота?

Ако потребителят уточни, че не е здравно лице, то той не се позволява до групата.

Не желае да показва кой да умира, само че не ни чакал Армагедон - имало болести през 2007, 2008 и 2015 година

Доцент Атанас Мангъров и във вторник продължи да пази двете си съществени тези - че не би трябвало да се затваря цялото общество, защото сходни епидемии сме претърпели към този момент през 2007, 2008. и 2015 година, и че би трябвало всеобщо да се тестват българите, с цел да се види действителната цифра на болни и здрави.

Заради втората концепция на Мангъров - всеобщото тестване, ген. Мутафчийски заподозря, че някой е внесъл голямо количество от бързи, само че неточни проби и желае да ги осъществя на пазара. Доцентът изрично отхвърля да има персонални бизнес ползи.

“При цялостното затваряне на обществото ще умрат повече хора ”, нападна Мангъров откъм bTV. И по този начин отговори на Бойко Борисов, че като доктор, който предлага да се върви към създаване на групов имунитет посредством разхлабване на ограниченията, би трябвало да уточни кои да умрат и кои да живеят.

“Аз не желая да умират хора. Опитвам се да кажа какво би трябвало да се направи съгласно мен и науката, с цел да умират по-малко ”, бе защитната теза на Мангъров. Лекари: Къде са тези 400 страници за COVID-19 от щаба на проф. Костов?

Началникът на детското поделение в Инфекциозна болница е афектиран, че в устата му се слагали думи и те го конфронтират с хора, с които не желае да води война.

Според него би трябвало да се изолират болните, както е при всяка зараза, само че не и да се затваря цялото общество.

По-широкото тестване пък щяло да даде визия какъв брой са изкарали или не ковид, с цел да се вършат заключения какво чака ги българите.

Доцент Мангъров и професор Коста Костов са най-активните и авторитетни представители на медицинския щаб. Когато бе огласен съставът му, доста техни сътрудници одобриха отрицателно присъединяване на двамата и се усъмниха в качествата на останалите членове. Мангъров и Костов са едни от най-уважаваните, само че и най-високоплатени български лекари в частната си процедура.

Бойко Борисов бе обвинен, че се пробва да сблъска достойнството на двамата професори Костов и Мутафчийски. Тези, които разчитат ходовете на премиера, позволиха, че посредством медицинския съвет дава комфортна за него територия за спор с съперниците на ограниченията, които вземат държавното управление и националният щаб. И този спор да се води отново на територията на Министерскит съвет, а не посредством медиите.

Съветът, който имаше неофициални упоритости да прави по 2 конференции на седмица, съумя обаче да даде единствено две - на първата влезе в открит спор с националния щаб за всеобщото тестване. На втората разгласи, че е приключил работа с 400-те страници за ковид, и се самозакри. /24chasa.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР