В защитените територии из планините на България не се карат

...
В защитените територии из планините на България не се карат
Коментари Харесай

С автомобил в защитените територии: да обичаш и да убиваш

В предпазените територии из планините на България не се карат коли.

Така най-малко наподобяват нещата, в случай че се има вяра на формалните сигнали за нарушавания. Териториите, достъпът до които е мощно стеснен за опазване на дивата природа, са избрани със закон, а възбраните важат освен за коли, само че и за туристите, които би трябвало да се придържат към обрисуваните направления и да се въздържат от всевъзможни дейности, които биха навредили на природата.

От началото на годината до 4 септември в Национален парк " Рила " е получен единствено един сигнал за нахлуване на моторно-превозни средства в неразрешената за достъп предпазена територия. За този интервал на незабавния телефон 112 е имало едно позвъняване за нарушаване в Пирин и три за Рила, демонстрира информация на дирекцията, отговарящи за телефона.

За същите месеци - от януари до края на август - парковите рейнджъри в Рила, които се грижат за 811-те кв км повърхност на националния парк, са записали 28 нарушавания, като за девет са формирани актове и административни постановления, които би трябвало да завършат с санкции. За " Дневник " от дирекцията на националния парк обясниха, че сумата на санкцията варира - от 5 до 100 лева при първо нарушаване и минимално повредена природа, и от 500 до 10 000 лева при рецидив или съществени вреди върху предпазената територия.

Още повече са свидетелствата в обществените мрежи за нарушавания в предпазени територии и съответно в парк " Рила ", изключително в наличния след оспорвания градеж на въжен превоз регион на Седемте Рилски езера. Част от изявленията демонстрират оформилата се по пътеката под лифта " автомагистрала към Рилските езера ".



Друг пост - от стопанина на хижа " Иван Вазов ", пък - с изключение на другите проблеми - разказва многочислени качвания на мотори при хижата макар възбраните.



Навлизането на моторни транспортни средства в предпазените територии (АТВ, мотори и коли, а през зимата - и моторни шейни) всекидневно са съпроводени от спорове с туристите, търсещи успокоение. Най-сериозният проблем е, че водят до тежки, от време на време непоправими, вреди за предпазената природа.

Туристите и Рилските блата

И пешеходците, и моторизираните туристи желаят да се насладят на природата. Нарушаването на разпоредбите обаче води до бавното ѝ ликвидиране – замърсяване на води, разораване на почви, бягство на животни и увреждане на растителност.

Ограниченията за достъп в предпазените територии са резултат от научни проучвания, които са наложителни за всеки от техните проекти за ръководство. Всеки извършител на тези правила, без значение от любовта си към планината, способства за увреждането на предпазените растения, животни и красивия пейзаж, които парковете пазят.

Нагледен образец са Седемте Рилски езера, където освен фотосите от миналото лято във " Facebook ", само че и по-малко дискутираните публични данни също са безапелационни - езерата умират. За циркуса на Рилските езера последните данни от теоретичен мониторинг на Министерството на околната среда и водите върху мрежата " Натура 2000 " през 2013г. установяват утежняване на скъпата екосистема и заблатяване на езерата.

Докладът показва, че " незабавно е належащо ограничение на туристическия поток изключително в региона Седемте езера ". Изрично е указано, че в случай че не се ограничи туристическият поток (например с входна такса за парка), не се спре автомобилният достъп и не се слагат и обслужват портативни тоалетни, " местообитанието ще премине в неподходящо неприятно положение ", до момента в който към 2013г. то е " единствено " неподходящо незадоволително.

Местообитанието, което е предпазено при Рилските езера, се назовава " Олиготрофни планински езера " (повече за този вид езера в Червената книга тук). То се състои от ледникови езера и има дребна повърхност във високите планини на България, като от предпазена зона Рила заема 0.69%.

Най-важната линия на тези езера съгласно Червената книга на България е, че " се характеризират с висока бистрота " и " са резервоари за води с най-високо качество ". В олиготрофните езера има малко биологични материали (т.н нар. органика) – това значи името им. Затова и формалният термин за заблатяването е " еутрофикация " - нахлуване на повече органика заради нараснало човешко наличие. Или, отново съгласно формалния отчет на екоминистреството, към 2013г. към този момент за тези езера в Рила е открито " бързо придвижване на еутрофизационния развой. "

Как се оправят парковите администрации

 Навлизане с джип в Природен парк
© Вера Стаевска, Личен списък

Навлизане с джип в Природен парк " Витоша " по пешеходния маршрут под хижа Физкултурник, Витоша. Шофьорът заплаши снимащия с физическо принуждение поради фотографията и подадения сигнал до телефон 112.

Подобна на народен парк " Рила " е картината и в другите предпазени територии във високи планини. В обществените мрежи постоянно се разгласяват фотоси - свидетелства за видени нарушавания или горди селфита на фенове на офроуд шофирането, които демонстрират нарушаване на възбраната за моторен достъп. Охраната на парковете не получава ясни сигнали, само че поради всеобщото нахлуване на моторен превоз съумява да откри, потвърди и наложи санкции за част от нарушаванията.

Дирекцията на Национален парк " Централен Балкан " отговори на " Дневник ", че от началото на годината до момента е получила единствено 1 сигнал, само че са хванати и санкционирани 14 нарушителя - въпреки и с общата скромна сума от 2200 лева

За дирекцията на Национален парк " Пирин " проблем с достъп на моторни транспортни средства няма. От началото на годината до момента те не са получили сигнал за такова нарушаване и считат, че взиманите ограничения са задоволителни - въвеждане на ограничаващ режим за леки коли, разсредоточаване на туристическите обекти, обслужването на посетителите с лифтове и проведен автобусен превоз от община Банско. При все това, пътят до хижа Вихрен е асфалтов и рестриктивните мерки върху него не засягат нито феновете на офроуд приключенията, нито отиващите на планина без желание да вървят.

Дирекцията на Природен парк " Витоша " отговори, че постъпилите сигнали са доста малко - едвам 5 от началото на годината. От ведомството прецизират за " Дневник ", че до момента в който собствеността на територията в националните паркове е напълно държавна и контролът и опазването се реализира от чиновниците в техните паркови администрации, то в естествените паркове собствеността на територията е друга и не всички сигнали стигат до дирекцията. Дори и петте изпратени до звеното сигнала по-късно са ориентирани към способния орган - Държавно горско стопанство " София ", което като притежател може да сформира актове на нарушителите.

От горската работа за Софийска и Благоевградска област – Югозападното държавно дружество – дадоха отговор за " Дневник ", че получават по 5 сигнала годишно за нерегламентиран достъп в горски пътища. Ведомството получава сигнали най-вече за горските територии на Витоша и Рила и доста малко за Пирин. Горските чиновници описват за проблеми със състезателен офроуд с мотори, който става причина за " провалените ловни излети " и " безредното придвижване на тези машини из горските терени, водещи постоянно до ерозиране на скатове и горски пътища ".

Препоръките

Запитани от " Дневник " за нужните ограничения за справяне с казуса, от администрациите показаха разнообразни цели за ограничение на моторния превоз в предпазените територии.

За парк " Витоша " това са ясни сигнали с опция за идентификация на нарушителя (фотографии на регистрационни номера) и подготвеност на жителите да подпишат протокол и да свидетелстват.

От Югозападното държавно дружество установяват, че е " извънредно мъчно хващането на нарушителите заради тяхната подвижност и постоянно цялостна неразпознаваемост ". Горските специалисти са създали набор от ограничения, с които да се понижат споровете и да се улесни контролът. Предложенията включват идентификация на моторите, осведомителна система, която да демонстрира в кои зони се правят ловни или спортни мероприятия и регламентиране на позволени направления за състезателен офроуд с такса за възобновяване на повредените трасета (повече за предложенията тук).

Дирекциите на националните паркове " Рила " и " Пирин " не предлагат спомагателни ограничения и разчитат на информация към туристите за рестриктивните мерки.

За администрацията на Национален парк " Централен Балкан " обаче има потребност от нови ограничения – увеличение на пълномощията на парковата защита и цялостна възбрана в националните паркове за мотоциклетите, които не подлежат на надзор поради високата си маневреност и липса на идентификация.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (157)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР