В защита на справедливите искания на музеите и галериите

...
 В защита на справедливите искания на музеите и галериите
Коментари Харесай

Вяра Емилова: Длъжни сме да опазим културата на България


" В отбрана на справедливите претенции на музеите и галериите застанахме с сътрудниците от Българска социалистическа партия Александър Симов, Веска Ненчева, Иван Ченчев и Иван Ганчев. Борихме се средствата в бюджет 2022 да бъдат увеличени и са заложени 12 млн. лв. в допълнение за повишение успеваемостта на работа на тези институции, които ще бъдат предоставяни въз основа на критерии, одобрени от министъра на културата, а не на планов принцип ", заяви Вяра Емилова Емилова.

Наясно сме, че средствата не са задоволително, само че ние от " Българска социалистическа партия за България " поемаме ангажимент да търсим благоприятни условия за увеличение на средствата още през юли, когато е актуализацията на бюджета, твърди Емилова. Към нея с молба за поддръжка са се обърнали от управлението на Музея на националните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян и музейни специалисти от Ловеч.

Вярвам, че всички ние би трябвало да работим за повишение на достъпа до просвета, първокласен културен продан на интернационално равнище, както и запазване и разпространение на богатото ни културно-историческо завещание, споделя Емилова. Тя напомня тъжни обстоятелства за положението на музеите и галериите у нас през днешния ден. " В 182 музея и галерии работят на щат единствено 2947 души. През 2020 година визитите в музеите, съпоставени с 2019 година, са намалели с 58,2%. По-малко са и визитите на чужденци - с към 1 млн. или с 81,3% по отношение на 2019 година Средната възраст на експертите в музеите е 45-50 години. В 1/4 от музеите и галериите работят единствено експерти, които са на възраст над 35 години. Непрекъснато се усилват разноските за прехрана на музеите ", акцентира Емилова. По думите й заплатите на работещите в музеите са най-ниските от всички категории експерти с висше обучение.

Емилова цитира разбор, съгласно който дефицитът на средства се отразява негативно на същинската музейна активност, на опцията да бъдат откупувани експонати, които са скъпи свидетелства за историческото ни минало.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР