В Западна България вали вече второ денонощие. От обилните дъждове

...
В Западна България вали вече второ денонощие. От обилните дъждове
Коментари Харесай

Второ денонощие валежи, обстановката в страната е усложнена

В Западна България вали към този момент второ денонощие. От изобилните дъждове най-тежка е ситуацията в Кюстендилско. В село Гърляно е оповестено отчасти бедствено състояние. Сериозна е и обстановката към София.

В Кюстендилско реката за часове приижда бурно и излиза от коритото си. Наводнени са десетки парцели, а популацията се оказва в заплаха. 50 души са евакуирани.

Две постройки са срутени има и отвеян мост.

Цяла заран спешни екипи опитваха да върнат реката назад в коритото й. Буйните води обаче продължиха да заплашват Гърляно и мостовете в селото.

Обилните превалявания високо в планината не престават да пълнят реката.

Силният дъжд тормози и Банско . Зрители ни изпратиха видео от река Дамянишка над курорта, която цяла нощ набира мощ, вреди за благополучие няма.

За къщите в Хаджидимово към този момент няма заплаха.

В Северозападна България река Искър доста увеличи равнището си. Има наводнени градини и дворове. Следобед ситуацията се възстановява.

Пътят към София през Искърското дефиле беше затворен поради свлачище.

В Софийско ситуацията към този момент се възстановява.

Днес обаче булеварди се трансфораха в реки. Нивото на всички водобни обекти в покрайнината останаха нараснали.

Напрежение имаше и в Мало Бучино , където през вчерашния ден преля река и провокира вреди.

Наводнен беше и бул. " Цар Борис III ". Наводнението провокира подземна река. Наложи се екскаватор да разбие част паветата.

Вода заля и пътното платно в посока " Калотина ".

Рано сутринта бул. " Европа " се трансформира безусловно в река и придвижването по него беше мощно затруднено.

Критично беше равнището на язовир " Суходол ". Затова се наложи да бъде следено изпускан.

" Нивата на всички реки в Столична община са покачени, това се вижда, наблюдават се и ще продължат да се следят 24 часа”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

След като през вчерашния ден реката край Мало Бучино преля и заля няколко къщи, през днешния ден равнището й стартира да спада и част от хората съумяха да стигнат до парцелите си. Една къща е съществено потърпевша, други са с наводнени изби.

Жителите на селото настояват, че реката не е чистена качествено. От Столичната община споделят друго.

„ Стойността на почистването е 28 000 лв.. За страдание, дигата проби в горната част, където не успяхме да почистим”, заяви Христина Семерджиева, кмет на регион " Овча Купел ".

Стигна се и до напрежение сред представителите на институциите и потърпевшите.

В Перник остава спешно ситуацията. В Оперативния център на пожарната са постъпили 87 сигнала за наводнени изби и пътни сектори, като са отработени 37 от тях. На терен са 8 екипа, които ще работят в кв. Изток и кв. Мошино. Все още няма и парно.

Обилните превалявания покачиха равнищата на реките и в Смолянска област.

Къщата на осемчленнота семейство на Андрей в Смилян е застрашена от наводняване, а хората изкараха безсънна нощ. Около 3 ч. се чул мощен екот от реката, която е на метри от вкъщи им. Мъжете в къщата незабавно почнали да носят камъни и чували, с цел да препречат пътя на водата.

Хората виждат избавление единствено в подпорна стена, която да стопира водите на реката и умоляват общината да вземе ограничения.

В област Смолян са нараснали равнищата и на реките Арда, Върбица, Черна, Бяла и Триградска, а дъждът продължава да вали.

Докога ще вали ?

Валежите ще продължат и през идващото денонощие, тук-там интензивни и обилни по количество.

Вече не малко са регионите с количества над 100 литра на кв. метър, което е в пъти повече над месечната сума за декември.

По-значителни превалявания се чакат през идващото денонощие в централните елементи на Дунавската низина, както и в Южна България, изключително в планинските региони, където ще има и нетипичните за сезона гръмотевици заради извънредно топлото време.

Границата сред сняг и дъжд ще остане високо – на към 1800 метра, само че с предстоящото в края на неделния ден захлаждане още веднъж ще се спусне по-ниско.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР