В залива на Неапол в Италия има един вулкан, който

...
В залива на Неапол в Италия има един вулкан, който
Коментари Харесай

Чудовището Кампи Флегрей се пробужда! Може да унищожи цяла Европа

В залива на Неапол в Италия има един вулкан, който е доста по-малко прочут от близкия Везувий, само че е стотици пъти по-опасен. Става въпрос за супервулкана Кампи Флегрей, който е най-голямата заплаха за цяла Европа, написа Военновъздушни сили. Този вулкан и още единствено няколко на цялата планета, би могъл да окаже гибелен резултат върху цялата човешка цивилизация при вероятно изригване.


Първата му записана интензивност е била преди няколко стотин хиляди години. В момента в необятната му 11 километра калдера живеят половин милион души.


Въпросната калдера е белег за първото известно ужасно изригване от преди 200 000 години, както и идващите отпреди 39 000, 35 000 и 12 000 години. Въпреки че близкият Везувий е доста по-малък и не толкоз рисков, той е по-известен, защото от неговото изригване, унищожило три римскси града, има писмени сведения.



Последното известно изригване на единствения европейски супервулкан е от 1538 година, само че е било също относително едва. Тогава се е формирала така наречен " Нова планина " - " Monte Nuovo ".



През 2016 година италианските управляващи покачиха степента на заплаха от вулкана, откакто геолозите регистрираха, че напрежението в земните глъбини доближава сериозна точка. Така че кошмарът от едно супер унищожително изригване може да се случи всеки миг.


Антонио Коста от Националния институт за геофизика и вулканология в Болоня твърди, че Кампи Флегрей е в сериозно положение. " По нашите критерии за предугаждане на изригвания, можем да чакаме нещо, което се назовава " грубо стромболианско изригване ", което за шанс въпреки всичко е релативно по-малко от суперерупцията. "

Най-катастрофалното изригване на този вулкан е било това преди 39 000 години, когато 300 квадратни километра са били залети от лава, а в атмосрефата били освободени 450 000 тона серен двуокис. Облакът с пепел стигнал до границите на днешна Русия. Територията на днешна България пък била засипана с 20 сантиметра вулканична пепел.

Според доста учени точно това изригване довело до заличаването на неандерталците.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР