В залата на Общински съвет- Котел се проведе публично обсъждане

...
В залата на Общински съвет- Котел се проведе публично обсъждане
Коментари Харесай

Oбсъдиха проектобюджета на Община Котел

В залата на Общински съвет- Котел се организира обществено разискване на проектобюджета на община Котел за 2024 година.
В него са заложени повече средства за осъществяване на проектантски действия, спрямо предходната година. Чрез тях Общинската администрация в Котел ще има опция да кандидатства с планове по Плана за възобновяване и резистентност, стратегическия проект за развиване на селските региони и по националния бюджет за финансиране на общински планове, уточни Стефка Куцарова – гл. специалист „ Бюджет ” към Общината. Куцарова показа плана на бюджета за 2024 година, който е направен със съдействието на кметовете на обитаеми места, ръководителите на второстепенни разпоредители и бюджетни звена към Общинска администрация.

Сред заложените акценти в оферти проектобюджет за 2024 година влизат: Изготвяне на капиталови планове за ремонт на улици в гр. Котел. Реконструкция на вътрешни водопроводни мрежи в с. Кипилово и в с. Стрелци. Реконструкция на довеждащ тръбопровод на селата: Стрелци, Остра могила, Филаретово, Малко село, Соколарци и Топузево. Инвестиционен план и авторски контрол за замяна и слагане на нови осветителни тела на системата за външно изкуствено осветяване в 18 обитаеми места в общината. Увеличаване на средствата за финансирането на разнороден културен календар. Стартиране на нови планове, финансирани със средства от Европейски Съюз, измежду които са: Внедряване на ограничения за енергийна успеваемост за публични здания за административно обслужване (сгради на кметства) в: с. Малко село, с. Кипилово, с. Пъдарево. Основен ремонт на улица „ Котленски проход “ в с. Ябланово и ул. „ Димитър Ганев “ в с. Градец. Енергийно възобновяване на постройките на НЧ „ Просвета 1919 “, с. Мокрен, НЧ „ Просвета 1870 “, с. Тича, НЧ „ Надежда 1869 “, с. Градец и НЧ „ Пробуда 1928 “, с. Пъдарево.

За актуалната година бюджетът на общината е 34 522 851 лв.. От тях 20 115 034 лв. са държавните доходи, а 14 407 817 лв. - общинските доходи.

С 25 % тази година се завишават плануваните разноски за обществено обезпечаване, подкрепяне и грижи. С 26 % се завишават разноските в активност „ Чистота “. С 18 %, се завишават разноските за стопански действия и услуги, а с 13 % тези за просвета и религиозни действия. Това нарастване в разходната част, касаеща културата се постанова освен за обновяването на общинския културен календар, само че и за основаване на нов демонстрационен център – „ Био пчелин “. Центърът ще бъде оголен в Природо-научния музей, където ще се презентира производството на био мед.

В финансовата стратегия на общината са планувани 12 160 423 лв.. От тях за обекти с общинско финансиране са планувани 6 229 874 лв., а за обекти по планове, финансирани от Европейски Съюз в това число съфинансиране 5 930 549 лв..

За град Котел, измежду новите обекти включени в финансовата стратегия за 2024 година са: Основен ремонт на ул. „ Ген. Столетов “ и ул. „ Петър Берон “. Изготвяне на капиталов план за ремонт на улици: " Г. Ст. Раковски ", " 21 Януари ", " Захари Стоянов ", " Хаджи Къна Боева ", " Кап. Мамарчев ", " Жечо Долчинков ", " Михаил Аранудов ", " Жечо Вичов ", " Поп Янко ", " Иван Трошанов ", " Кап.Вълков ", " Гранитска " и " Д-р Кръстьо Раковски ". Изготвяне на капиталов план за ремонт на постройката на Спортната зала. Предвижда се още съоръжение на Спортната зала с нови уреди, закупуване на атракционно влакче и други.

Сред обектите включени в финансовата стратегия за 2024 година за по-малките обитаеми места в общината са: Основните поправки на ул. " Теменуга ", с. Мокрен, ул. " Майор Челяев " (от о.т.193-200 до о.т.199) в с. Тича, ул. " Й. Йовков " в с. Филаретово, ул. " Ат. Кипиловски " (о.т 93-94-78-77) в с. Кипилово, ул. " Христо Ботев " в с. Ябланово, улица (ПИ 70-72-113) в с. Топузево, улица от (ПИ №27 до ПИ №38) - асфалтова н-ка в с. Остра могила и улица от (о.т. 60-58-56 до о.т. 38) в с. Соколарци. Основен ремонт на тротоарни настилки по ул. " Г. Димитров " в с. Пъдарево. Изготвяне на капиталов план и авторски контрол за реорганизация на вътрешни водопроводни мрежи на с. Филаретово, с. Кипилово и с. Стрелци. Изготвяне на 4 капиталови планове за реорганизация на довеждащ тръбопровод на с. Стрелци, на селата: Филаретово, Малко село, Соколарци и Топузево, на с. Остра могила и на с. Седларево. Основен ремонт на мост сред селата Зелена ливада (общ. Омуртаг) и Остра могила (общ. Котел). Изготвяне на капиталови плана за общински пътища (Котел – Градец/- Катунище – Нейково), (Кипилово-Стара река/- Боринци) и (Елена – Стара река/ Боринци-Стрелци)

До края на седмицата се чака проектобюджетът да бъде възложен на вниманието на общинските съветници.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР