В зала „Велики учители” на читалище „Братство 1869” в Кюстендил

...
В зала „Велики учители” на читалище „Братство 1869” в Кюстендил
Коментари Харесай

Фондация търси млади хора с бизнес идеи в Кюстендил

В зала „ Велики учители” на читалище „ Братство 1869” в Кюстендил се организира осведомителна среща, проведена от Фондация „ Каузи”. Тя имаше за цел да осведоми хора, искащи да започват личен бизнес или имащи бизнес хрумвания, за благоприятни условия за безвъзмездни образования и съвещания по предприемачество.
На събитието участваха изпълнителният шеф на фондацията – Николай Георгиев, Сребрина Ефремова – член на фондацията, която показа особено направена презентация за младежите и Иван Андонов – ръководител на читалище “Братство “.
Фондация “Каузи “ е основана през 2009г. в София и стартира дейна работа за поощряване на младежкото предприемачество. Основната активност на фондацията е Младежка предприемаческа борса, която се провежда от 2010г. Младежката предприемаческа борса търси младежи с бизнес и обществени хрумвания, които имат лична концепция, само че към момента не са я създали и не са стигнали до бизнес проект.

“Ние търсим такива хора, оказваме помощ им, преди всичко ги мотивираме, да се осмелят да стартират да мечтаят! “ – изясни Сребрина Ефремова

Младежката предприемаческа борса сама по себе си е събитието, на което младежите се срещат с евентуалните си вложители и всеки един от тях има опция да показа концепцията си по време на жив контакт с тях. Тя се провежда веднъж в годината, в гр. София. На нея участват доста вложители, които са представители на организации и институции, които ръководят фондове за започващо предприемачество, предприемачество за хора с увреждания - един от съществени акценти на Фондация “Каузи “, обществено предприемачество.
Всяка година, на тази борса участват най-малко 10 представители на вложителите. Успеваемостта от тези срещи е 10%. Това значи, че 10% от концепциите, които са показани на Младежката предприемаческа борса, на среща с вложители, се трансформират в действителни бизнеси, които стартират да работят и са устойчиви в дълготраен проект. Има сполучливи и работещи бизнеси още от първото издание на борсата.

Фондацията работи и по Европейски план за развиването на човешките запаси - в София, Кюстендил, Нови Искър, Банкя и Гоце Делчев, за поощряване на предприемачеството. Както в другите градове, през днешния ден в Кюстендил се провежда осведомителна среща за хора с бизнес и обществени хрумвания, които ще преминат през образование, съвещания и създаване на бизнес проект до пускане на бизнеса.
Ето какво сподели извънредно за кореспондента на Actualno.com в града – Сребрина Ефремова:

" Въпреки че в София са множеството младежи с бизнес хрумвания, виждаме огромен интерес на осведомителните ни срещи и в дребните обитаеми места. Вече работим и по пилотна самодейност в Лом. Там търсим млади дами с предприемачески хрумвания. Срещаме много сериозен интерес от позиция на това, че в по-малките обитаеми места, не се обръща внимание на тази тематика и когато ти отидеш с някакво готово решение – всичко се случва по-лесно. От много време не работим единствено в София, а и в Хасково, Русе, Кюстендил, Благоевград и дребните обитаеми места из цяла България. Ние целим тези осведомителни срещи да са потребни за младежите и да им помогнем. “

През годините, в които Фондацията работи за подкрепяне на хора с бизнес и обществени хрумвания, има доста сполучливо стартирали и разрастващи се бизнес инициативи. Специален акцент на Фондация “Каузи “ е работата с бизнесмени с увреждания. Те са част от по-специфична група, само че в действителност са доста сполучливи.
“Ако се осмелят да стартират нещо – те го държат до край “. Също по този начин, те получават достъп и до стартово финансиране, с помощта на държавна стратегия, която е особено ориентирана към бизнесмени с увреждания.
Още от първата Младежка предприемаческа борса, момче със слухови проблеми, от гр. Пловдив започва собствен бизнес като отопласт – създава отливки за слухови апарати, самостоятелни отливки. Освен слухови апарати, по-късно той стартира да предлага и по този начин наречените - слушалки за “ефир„, които са незабележими за фена, в ухото на водещия. “Това е един от най-успешните образци, тъй като сега, компанията му се разраства – в Кърджали, Харманли и други градове “ – разясняват от Фондацията.
Пара кидс “ – спечелилите на едно от изданията на състезанието на Нова телевизия за обществено предприемачество – “Промяната “ , в действителност също още веднъж са стартирали от Младежката предприемаческа борса, където съумяват да показват концепцията си на екипа на “Промяната “.
“Фондацията към този момент има много сполучливи планове. Предприемачеството става все по съвременно, младежкото още повече. Има от ден на ден интерес, светогледа на младежите към този момент от ден на ден се трансформира тъй като не си показват бизнесмен като “богат чичко с костюм и доста пари “, а към този момент мислят за предприемачеството като за нова работа. Очакваме от ден на ден младежи да проявят предпочитание и да се осмелят да ни показват концепциите си. “ – описа Сребрина Ефремова.
И различен път Фондацията е провела сходни срещи в гр. Кюстендил и са извънредно признателни за разбирането, което срещат от кюстендилци и интереса към предприемачеството в града, по принцип. Поводът, по който този път Фондация “Каузи “ е в гр. Кюстендил е самодейност, която стартират в няколко града в Югозападния район. За поредна година фондацията стартира да набира хора с бизнес и обществени хрумвания – хора които имат потребност от дребна поддръжка, с цел да се осмелят да стартират своя бизнес и от огромна експертна поддръжка, с цел да съумеят да моделират концепциите си до бизнес проект и да показват този проект пред вложител.
“Конкретния мотив, по който сме тук е желанието, самодейността ни, да разтеглим кръга от местата на които работим и считаме, че Кюстендил е задоволително покрай София с цел да може да хората тук да получат същата експертна и консултантска поддръжка, която получават и хората в София. Така че ние ще организираме образования по предприемачество, консултантски дни – в които ще консултираме бизнес проектите и се надяваме през идната година да имаме хора от град Кюстендил, които да вземат участие на Младежката предприемаческа борса! И такива, с които идващия път когато дойдем в Кюстендил да се похвалим, че и от Кюстендил имаме сполучливи бизнесмени. “ – приключи Ефремова.
Предстои образуване на образованията в гр. Кюстендил, които ще се проведат в няколко дни – общо 40ч. с разнообразни специалисти – одобрени, работили със започващи бизнеси и със започващи хрумвания. След това предстоят съвещания, още веднъж с специалистите, които ще оказват помощ при създаването на бизнес проекта – от сформиране на бизнес модела до финансирането, финансовото ръководство, цифровия маркетинг и по какъв начин да продаваме продуктите си.
На края на срещата беше показана презентация - за работата на Фондацията, идеологията и задачите и, за проблемите на младежите и по какъв начин да се оправим с тях. Срещата се провежда за повишение на предприемаческия потенциал, като път за интензивно обществено включване, съобщи сътрудник от града за Actualno.com.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР