В зала Васил Караиванов“ в Карлово се проведе тържествено честване

...
В зала Васил Караиванов“ в Карлово се проведе тържествено честване
Коментари Харесай

80-годишен юбилей от създаването на Национален музей „Васил Левски” честваха в Карлово

В зала „ Васил Караиванов “ в Карлово се организира тържествено честване на 80-годишния празник от основаването на Национален музей„ Васил Левски “. Музеят на Апостола на свободата в родния му град е институция с локално и национално значение, страж на историческа памет и проводник на духовни полезности. „ Тогава, когато всички сплотяваме напъните си, тогава и задачата на музея може да бъде изпълнена.

А тя е най-голямата – да предаваме облика на Апостола, личността, неговата революционна активност и хрумвания от потомство на потомство, с цел да се запази този наш максимален народен воин. Този, който сме уверени, че тук в България и на всички места зад граница ни сплотява всички българи… “ – сподели в прочувственото си слово шефът на музея Дора Чаушева. Национален музей „ Васил Левски “ обгръща родната къща на Апостола, експозиционна зала, мемориален параклис „ Всех святих болгарских “, Чардаклиевата къща и Онбашиевата къща. Къщата на Васил Левски, в която той е живял със фамилията си, е възобновена през 1933 година, а през 1937 година е устроена в музей. Първи организатор на музея е Никола Славчев. През 1954 година музеят е включен в националната музейна мрежа.

Заместник-кметът на община Карлово Стойо Карагенски поздрави екипа на музея и връчи на шефа приветствен адрес от името на кмета доктор Емил Кабаиванов и златна значка с лика на Апостола. Специален музикален привет към присъстващите насочиха ученици на Средно учебно заведение „ Васил Левски “. Поздравителни адреси музеят получи от министъра на културата Боил Банов, шефове на музеи, читалища и учебни заведения. За първи път в Карлово бе показан и последният документален филм за Апостола „ Лъвский: Европеец в Българско ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР