В зала Тракия на хотел Рамада Пловдив Тримонциум се провежда

...
В зала Тракия на хотел Рамада Пловдив Тримонциум се провежда
Коментари Харесай

Семинар в Пловдив събра на едно място кмет, областен управител и шеф на МВР

В зала " Тракия " на хотел " Рамада Пловдив Тримонциум " се организира семинар на тематика: " Ползи от откриването на център за грижа за жертви на полово принуждение в гр. Пловдив и ролята на самостоятелния консултант по полово принуждение ". В формалното открива участваха посланикът на Англия в България Н.Пр. Роб Диксън, кметът, регионалният шеф, зам.-апелативният прокурор Румен Попов и шефът на ОД Министерство на вътрешните работи, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Посланик Роб Диксън съобщи, че задачата на разкриването на центъра в Пловдив е предварителна защита, отбрана и наказателно гонене и изгодите от него. В центъра жертвите ще могат да получат незабавна помощ, увери дипломатът. В рамките на семинара ще се показват английският модел за справяне с казуса и към този момент работещ в Бургас център. 

" В момента сме сложени пред бежанска рецесия, което слага благоприятни условия за похищения над деца и дами. За страдание България е една от 5-те страни, в които похищенията доближават 80%. Това е международен проблем, но няма по какъв начин да не вземем отношение и да не почерпим опит " - означи кметът. 

Областният шеф съобщи, че създаването на центъра се трансформира в приоритет за регионална администрация и персонална негова идея. Припомни, че пандемията от К-19 е засилила скрита наклонност - домашното принуждение. " Една жертва не може да се оправи сама, нужна е помощ и от институциите. От римско време законът е оръжие в ръцете на нуждаещия се " - съобщи той. 

" Ако някой съобщи, че жертвите имат доверие в институциите, мога да кажа, че това не е по този начин. Именно построяването на такива центрове ще даде опция навреме да се стигне до причинителя на закононарушението. Вярвам, че това не е празен план. Независимо, че има профилирани прокурори в тази област и те поставят непрекъснати старания в тази посока, единствено общите старания могат да допринесат за несъмнено бъдеще " - подчерта Румен Попов. 

Директорът на полицията заяви, че му се е желало пилотният план да се осъществя в Пловдив. " Запознах се по какъв начин работи центърът в Бургас, извънредно потребен е ", счита той.

Центърът за грижа за жертви на полово принуждение ще бъде открит след няколко месеца.

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР