В законовия срок има регистрирани в районните избирателни комисии два

...
В законовия срок има регистрирани в районните избирателни комисии два
Коментари Харесай

Нови машини за 2 октомври няма да се купуват, пощите не могат сами да ги транспортират

В законовия период има регистрирани в районните изборни комисии два инициативни комитета за издигане на самостоятелни претенденти за присъединяване в изборите. Единият е в 25 МИР София, а другият — във Варна. Това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" От 24 август ЦИК стартира да приема документи за регистрация на неправителствени организации за присъединяване в изборите с наблюдаващи ", сподели Матева и посочи, че досега са подадени заявки от четири организации. Тя посочи, че към момента няма регистрирани организации, тъй като тече инспекция на подадените лица, които следва да бъдат регистрирани.

Броят на машините за гласоподаване в и отвън страната е по предварителни изборни описи и по предварителни данни за дали своят вот гласоподаватели в страната, което значи, че тази численост може да претърпи смяна според от броя на подадените заявки за гласоподаване отвън България и оповестените дефинитивни изборни описи.

„ Но по този начин или другояче общият брой е 10 993 все още, а на изборите на 11 юли са били 10 937 машини, т.е. разликата не е изключително огромна и не сме понижили внезапно броя на машините, с които ще се гласоподава в тези избори “, заяви тя.

„ От Главна дирекция ГРАО осведомиха, че са дейни няколко метода за инспекция на гласоподавателите – в коя изборна секция на кой адрес могат да гласоподават “, съобщи Матева, като добави, че подробна информация може да бъде видя в уеб страниците на ГРАО и на ЦИК.

Матева заяви, че от 23 август на интернет страницата на ЦИК е дейна опцията всеки гласоподавател да извърши инспекция дали попада в подписката на някоя партия или коалиция и в случай че откри името си, само че не се е подписал в поддръжка на регистрацията, жалбите би трябвало да бъдат адресирани до Комисията за отбрана на персоналните данни.

Цветозар Томов, също заместник-председател на ЦИК, сподели, че публични резултати от преброяването през 2021 година не са оповестени и заради тази причина ЦИК не може да стъпи на тях и да преизчисли мандатите за актуалните избори в изборните региони. „ След оповестяването им, това ще бъде направено на първия идващ избор, който се организира в страната “, изясни той.

По отношение на гласуването отвън страната интервалът, в който се намираме, е главно интервал на подаване на заявки за гласоподаване отвън страната, като те се подават главно на страницата на ЦИК. „ Върви и развой на основаване на предварителна организация за откриване на секциите, които са оповестени с нашето решение 1236 въз основата на резултати от предходни избори или заради съществуването на дипломатическо и консулско посланичество “, сподели той и разгласи, че досега са подадени 18 109 доказани заявки отвън страната, като тази численост непрекъснато се трансформира.

По думите на Томов броят на подадените заявки досега е по-нисък от този на изборите през април, юли и ноември 2021 година, като повода за това е смяната на Изборния кодекс и има опция за оповестяване на секции на база дали своят вот 100 или повече гласоподаватели на предходни избори. „ По този метод се понижава мотивацията на хората да подават заявки “, счита той.

Важно е да бъде конкретизирано, че подаването на заявление не е единствено за разкриване на изборна секция, а и с цел да се създадат предварителни описи, които облекчават работата на комисиите в изборния ден. Освен това гласоподавателите не се постанова да попълнят заявления в деня на изборите, че не са дали своят вот и нямат желание да гласоподават на друго място, в случай че към този момент са подали такова заявление.

На журналистически въпрос, обвързван с публичната поръчка за машините за гласоподаване, Матева отговори, че до събота могат да се подават предложения, които в неделя ще бъдат отворени за обзор, след което ще бъдат водени договаряния.

Договор с определения реализатор може да се чака да бъде подписан във вторник или в сряда.

Машините, на които ще бъде конфигурирана демо версия за пробно гласоподаване, са част от предмета на публичната поръчка и когато изпълнителят бъде определен стартира да тече периода за инсталирането на демо версията.

„ Заявени са доста по-висок брой машини в сравнение с ние сме планували за тази акция, само че ще го редуцираме и надлежно ще се направи график на общините от регионалните управи “, сподели тя.

Матева посочи, че страната има 12 837 машини и те са задоволителни. По тази социална поръчка няма да се купуват нови машини, а ще бъде осъществено инсталирането на софтуера на демо версията на машините, както и превозването. В рамките на публичната поръчка ще бъдат наети и техници за обслужването на машините в изборния ден както в страната, по този начин и в чужбина.

До оповестяването на социална поръчка се стига поради късия период и невъзможността дейностите по техническо-организационното обслужване да бъдат осъществени от изпълнителната власт. Матева заяви, че в ЦИК е получен отговор от Министерството на превоза, че държавното сдружение „ Български пощи “ не може да провежда единствено целия превоз. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР