В законопроекта на ГЕРБ има непознаване на изборната система и

...
В законопроекта на ГЕРБ има непознаване на изборната система и
Коментари Харесай

Митева: Ще предложим мажоритарна система, това сега е популизъм

В законопроекта на ГЕРБ има непознаване на изборната система и мажоритарната система. Това сподели ръководителят на Народното събрание и народен представител от " ИТН " Ива Митева по време на дебата по измененията в Изборния кодекс, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".

Ива Митева съобщи, че няма по какъв начин сътрудниците ѝ от ГЕРБ да образуват изборни региони в Районни комисии. Тя допусна, че това е взето от смесената система. " Но това е напълно друга идея ", уточни тя.

" Предлага се наименованията, границите на изборните региони да се прави от президента на Републиката. Много необичайно решение, сътрудници. Как президентът на Републиката ще очертае границите на изборните региони. Категорично главен детайл на изборната система е очертаването на границите на изборните региони при съблюдаване на правилото, че тежестта на гласовете, с които е определен един депутат в един регион, би трябвало да е почти равна на тежестта на гласовете в различен регион ", съобщи още Ива Митева.

Ива Митева съобщи, че не схваща по какъв начин от ГЕРБ оферират 6 едномандатни изборни региони в чужбина. " Предполагам, че просто сте хвърлили зарчето и то е паднало на 6 ", сподели още Митева. По думите ѝ броят на българските жители възлиза на над 1.5 млн. " Как определихте 6 региона? ", попита още Митева.

" Какво става с народен представител, определен за министър. Отговор не последва. В законопроекта това, което се предлага мандатът на народния представител да бъде прекратяван, само че има парламентарен текст, че имаме спиране на пълномощията на народния представител ", разяснява Митева.

" Ще предложим мажоритарната изборна система - този популизъм не на нас, г-жо Караянчева. В преходните разпореждания на по този начин оферти наш законопроекта ще запишем, че пропорционалната изборна система за народни представители ще се ползва до идващите постоянни парламентарни избори. По този метод желаеме да сложи началото на започване на разработване на нов тип изборна система и ние ще предложим мажоритарната изборна система, както тя е призната ", сподели още Митева.

" Аз заявих от името на нашата парламентарна група - ние на популизъм няма да се поддаваме. По отношение на изборната система желая да обърна внимание, че 2016 година след референдума ГЕРБ се опита да внесе две решения в Народното събрание, които неизвестно за какво отпаднаха от дневния ред. Не единствено това, тя внесе и законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, който неизвестно за какво още веднъж не се прегледа. 2017 година при започване на мандата беше импортиран, само че с цялостното схващане, че няма да се одобри, т.е. този популизъм не на нас, г-жо Караянчева ", сподели още Ива Митева.

Бел.ред.
Партията на Слави Трифонов - " ИТН " - още от първия ден на новоизбрания парламент за главното си заричане - мажоритарни избори в два тура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР