В Закона за енергетиката или другаде няма точни критерии, по

...
В Закона за енергетиката или другаде няма точни критерии, по
Коментари Харесай

Няма още критерии, по които регулаторът да провери сделката за ЧЕЗ

В Закона за енергетиката или другаде няма точни критерии, по които Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да прегледа покупко-продажби като тази за промяна на собствеността на ЧЕЗ. Това се разбра от думите на Иван Иванов, ръководител на регулатора пред публицисти, представен от организация " Фокус ". Вчера се разбра, че " Еврохолд " АД и ЧЕЗ са постигнали договореност за договорката, повече за нея четете тук.

Когато се договаряше договорката с " Инерком " АД на Гинка Върбакова не се предвиждаше инспекцията й от енергийния регулатор. Заради свадите към нея обаче Законът за енергетиката бе изменен и в този момент се планува такава инспекция.

Следим какво се случва със договорката сред ЧЕЗ и " Еврохолд. Ние ще осъществим закона, разгласи Иванов.

Обясни, че " апелът, който беше насочен към институциите да ни дават критерии не беше сбъднат. Иванов добави, че в случай че се стигне до КЕВР регулаторът самичък ще се постарае да сътвори обективните критерии. " Не искахме ние да го вършим, с цел да има по този начин да се каже външна воля кои да бъдат критериите. Надявам се фактически, когато се стигне до тази инспекция, да бъдем подкрепени при разработване на критериите ", добави още Иванов.

При договорката за ЧЕЗ няма да бъде направено нищо, което да сложи под риск енергийната сигурност на страната и българските консуматори. Това разгласи на собствен ред пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На въпрос дали е имала срещи с новия покупател на ЧЕЗ " Еврохолд " и дали е по-голям оптимист, министър Петкова уточни, че не е имала срещи нито с " Инерком ", нито с новия покупател на активите на ЧЕЗ в България. " Както постоянно съм пояснявала, това е договорка, която се осъществя по реда на чешкото законодателство. Чешката страна организира тези процедури. За нас е значимо да бъде обезпечена сигурността на електроенергийната система на страната ", разгласи тя, представена от организация " Фокус ".

Противно на информацията за изчезнали критерии, по които КЕВР да ревизира договорката, Петкова показва, че " нашето национално законодателство е планувало избрани критерии, по които би трябвало да бъдат тествани тези евентуални искащи да закупят активите на всяко едно електроразпределително сдружение ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР