В закона трябва да се уреди въз основа на какви

...
В закона трябва да се уреди въз основа на какви
Коментари Харесай

Игнат Стойчев: В ДАБЧ цари хаос от правна страна

В закона би трябвало да се уреди въз основа на какви данни би трябвало да се одобри, че обещано лице има български генезис. Това съобщи в изявление за БГНЕС юрист Игнат Стойчев, който твърди, че в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) царува безпорядък от правна страна.

Стойчев съобщи, че към него се обърнали двама жители на Република Северна Македония, получили отвод за издаване на уверение за български генезис от организацията.

„ Установявам, че има спорна процедура – с едни и същи документи някои получават уверение за генезис, други – не. От някои организации на българи в чужбина получават елементарно и бързо, от други – мъчно и постепенно, като няма на пръв взор разумно пояснение за какво е по този начин. Оттук се пораждат и подозрения за какво това се случва ”, съобщи юристът.

Той обясни какво съставлява тъкмо удостоверението за български генезис от организации на българи в чужбина. „ Това е един документ, който те са упълномощени да издават на съображение Закона за българите живеещи отвън Република България, който служи като причина, посредством него те да получат уверение за български генезис от Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) и към този момент с удостоверението от ДАБЧ могат по член 15 от Закона за българското поданство да получат поданство по натурализация. Но това е към този момент обособена процедура пред Министерство на правораздаването и Съвета по поданство ”, съобщи юристът.

Адвокат Игнат Стойчев твърди, че казусът, който поражда юридически е за отводите, които съставляват самостоятелен административен акт и подлежат на обжалване, на оборване пред съд. Отказът на шефа на ДАБЧ е в несъгласие с материалния закон, голословен, предписан при основни нарушавания на процесуалните правила.

Стойчев уточни, че преди всичко казусът е чисто нормативен. „ Нормативната празнина дава опция за произвол от страна на администрацията, тъй като в нито един нормативен акт не е написано черно на бяло какви реквизити би трябвало да съдържа уверение за български генезис, издадено от организация на българи в чужбина и въз основа на какви доказателства се сформира такова уверение. Някои организации подхождат извънредно отговорно към тази задача, извънредно съществено и морално като, както Българския културен клуб – Скопие, употребяват единствено справедливи исторически данни за произхода на едно лице. На първо място се употребяват проучванията за характера на българското население в Македония, които са всепризнати от българската и международната просвета. Това са проучванията на Васил Кънчев и на други известни откриватели, от които се открива, че популацията от кр. на XIX в. и н. на XX в. е българско или с българско схващане ”, уточни той.

Адвокатът изясни, че се открива генезис толкоз обратно във времето, тъй като според Закона за българското поданство, лице от български генезис е този, който има един прогресивен българин. „ Въпросът е в това произвеждане пред ДАБЧ да се потвърди, че лицето има прогресивен българин. Как се потвърждава етническият генезис на едно лице? Родителите на тези лица и техните прадеди, които в този момент аплайват за такова уверение на никое място в формалните документи на някогашна Югославия и на Кралство Сърбия не са записвани като българи, по напълно обясними аргументи, по асимилационни аргументи. Единствените документи, с които те могат да разполагат, са документи от Българската екзархия, от български организации или от български държавни органи, само че сами разбирате, че тези документи са издадени минимум преди 100 години, а най-често доста по-отдавна. Няма по какъв начин болшинството от популацията да има такива документи. Затова организацията, за която приказвам, Български културен клуб – Скопие, подхожда като употребява справедливи исторически данни, проучванията, за които загатнах, с цел да обоснове, че щом прадядото на въпросното лице е роден в това населено място, за което има несъмнено данни, че е българско, въз основа на това да обосновем българския му генезис ”, сподели той и добави, че този позитивен образец би трябвало да бъде последван и от останалите приети от Република България организации на българи в чужбина.

Според него въз основа на какви данни би трябвало да се одобри, че обещано лице има български генезис, би трябвало да е уредено на законово ниво. „ Порочните административни практики стават вероятни, тъй като чисто процесуално за пострадалите лица е мъчно да защитят правата си пред българския съд. Тъй като болшинството от тях не живеят в Република България, не са осведомени с правната система, те избират да пуснат ново заявление, вместо да оспорят отхвърли по остарялото. Според мен, целият този безпорядък основава предпоставки за нерегламентирани практики – по нерегламентирани пътища да се получава резултатът, който те целят ”, съобщи Стойчев.

Адвокатът уточни, че данни черно на бяло за това не би могъл да има, само че акцентира, че изцяло обстановката основава такива подозрения. „ Защото не е обикновено едни заявители да получават претенции административен акт с удостоверения, издадени без аргументация, а други, които имат подробна и научна издържана аргументация, в детайли разказана и аргументирана, получават отвод ”, съобщи той.

Практиката е такава, по думите му от години, най-късно от 2014 година „ Защо посочвам точно тази година? Защото тогава имаше инспекция точно на Върховна административна прокуратура, която получи огромен отзив по медиите, в която бяха установили извънредно груби нарушавания в активността на ДАБЧ, извънредно жестоко потъпкване на административно-процесуалните правила, неиздаване на експлицитен отвод да вземем за пример – това доста затруднява отбраната правата на жителите, тъй като те не знаят от кой миг могат да оспорят акта, цялостна неаргументираност на актовете, безпринципни отводи, т.е. извънредно фрапантни нарушавания. А, в този момент 2019 година, имаше също инспекция в тази организация и съвсем същите резултати сподели ”, съобщи той и добави, че смяната в работата на ДАБЧ е към по-лошо.

„ Може да се каже, че никога няма усъвършенстване. Напротив, има утежняване и заради други аргументи. Например, постановат се безусловно противозаконни ограничавания на реда на подаване на заявки. Самата ДАБЧ сама е решила, неизвестно на какво съображение, че единствено персонално могат да се подават заявки ”, изясни още юрист Стойчев. Той съобщи, че е въведена електронна система за подаване на заявки, която не действа. „ Чувам от жители, че тя се пуска изборно в избрани моменти, с цел да могат избрани лица да подадат заявление по-късно се затваря. Такива податки имам, само че за елементарния заявител тя не действа. Тоест, той би трябвало да търсим други пътища, по които да подаде заявката ”, уточни той.

Според него от правна страна в ДАБЧ царува безпорядък. „ Преди да стана юрист съм работил в разнообразни административни органи, контактувал съм с доста административни органи, само че сходни флагрантно престъпления не съм виждал на Административно-процесуалния кодекс по отношение на издаване на административни актове, които директно основават, извънредно значими права за жителите ”, съобщи той.

Адвокатът счита, че сходни практики доста уронват и престижа на нашата страна. „ Сега, изключително в политическия подтекст, който е на Балканите, знаем, че сега текат доста сложни договаряния за Република Северна Македония и Албания за приемане на дата за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. България е страна, която напоследък играе интензивно позитивна роля в този развой. Българската външна политика ясно декларира в подтекста на европейските полезности, че поддържа тези страни. Но въпреки това считам, че административни практики като тези в ДАБЧ внезапно установяват с сходни планове и считам, че думите и делата на страната би трябвало да съответстват. Не може една страна да поддържа реда, законността и интеграцията на други страни, а тя самата да дава подобен образец, че нейните вътрешни процедури се развиват по подобен метод ”, съобщи Игнат Стойчев.

В умозаключение той сподели, че отводите, на двамата заявители, обърнали се към него, към този момент са обжалвани по правосъден ред. „ Ние се надяваме да създадем един казус преди всичко, който да извади нескрито закононарушенията в активността на ДАБЧ. Тоест, ние да накараме самият орган самичък да отдръпна отводите си, той има това право по закона. Според мен е най-добре, защото това е един въпрос с огромна социална значителност, от който са наранени хиляди лица. Спорът да се уреди по един безкористен метод, посредством непринудено съблюдаване на Административнопроцесуален кодекс от административния орган ”, съобщи той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР