В закона е предвидена лица, които са причинили някакви увреди

...
В закона е предвидена лица, които са причинили някакви увреди
Коментари Харесай

Д-р Дечо Дечев: Новата наредба ще конкретизира доплащанията в болниците и ще изчисти дупки в закона

В закона е планувана лица, които са предизвикали някакви повреди на различен, след осъждането им да върнат парите за лекуването на потърпевшите в Здравната каса. До момента нито един лев не е върнат по тази процедура, тъй като няма избран ред, по който да бъде уведомявана Касата за влезнали в действие присъди, с цел да си търси парите. Предстои това да бъде поправено.
Това съобщи шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев, пред бТВ.

Относно предлагането за законови промени по отношение на доплащането от страна на пациентите доктор Дечев разяснява, че не е нужно да се трансформира закона, тъй като и сега има разпоредба, в която е разказано какво може да се доплаща и какво не. В момента 4 милиарда лв. се заплащат в допълнение от пациентите. Голяма част е поради неяснотата в наредбата какво тъкмо се доплаща.

„ Ясно е, че не може да се запише всичко в елементи в един закона, това се прави в наредбата, поради това споделих, че не ми е ясно за какво би трябвало да се трансформира закона. Пределно ясно ще бъде записано в наредбата - ще бъде записано какво се доплаща и какво не следва да се доплаща. “, изясни още доктор Дечев.

„ Не желая да влизам в елементи за творчеството и до къде се доближава с нещата, които се доплащат. Има частни заведения, в които се заплаща да вземем за пример такса „ леглоден “, която е от 70 до 120 лв.. Една вип стая предлага дребна паста за зъби, четка за еднократна приложимост и шапка за душ и това е всичко, което я прави вип. Има вип стаи с по пет кревати. Творчеството е безгранично. Дадено е правото всеки да ценообразува. Това се прави и в държавни и в частни лечебни заведения. Големият проблем е, че не постоянно тези заплащания стават през касата на болничното заведение, а нормално са непосредствено към лекарят. Това също следва да се почисти. Ще има безспорна изясненост какво влиза в клиничната пътека. “, сподели още шефът на Здравната каса
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР