В загребския квартал Цветно за първи път бяха пуснати 50

...
В загребския квартал Цветно за първи път бяха пуснати 50
Коментари Харесай

Справяне с комарите в ЕС? Пуснаха 50 000 стерилни мъжки насекоми в Загреб за контрол на популацията

В загребския квартал Цветно за първи път бяха пуснати 50 000 стерилни мъжки тигрови комари като част от пилотен план за надзор на комарите по способ, който се употребява в няколко страни от Европейски Съюз и Сърбия, заяви Танюг.
Прочетете още
Става дума за биологичен способ за битка с комарите, който се реализира посредством стартиране в природата на стерилни мъжки екземпляри.

" Те се чифтосват с диви женски от същия тип в региона, където са пуснати, като резултатът е, че женските основават и излюпват яйца, от които няма да се развият нови човеци на комари “, изясни началничката на отдел " Дезинфекция, дезинсекция и дератизация “ в Катедрата на Учебния институт за публично здраве " Д-р Андрия Щампар " Ана Клобучар, заяви хърватският портал Индекс. 

Снощи бяха освободени първите 50 000 екземпляра стерилни комари, а през идната седмица ще бъдат пуснати още 50 000 в квартал Цветно, съобщи Българска телеграфна агенция.

Хърватия внесе стерилни мъжки комари от Италия, където се ползва същата техника. Този пилотен план се извършва и в Португалия, Испания, Гърция и Сърбия.

Проектът се финансира от град Загреб, а осъществяването на всички действия от Института за публично здраве коства към 10 000 евро.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР