В задочен спор влязоха Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският

...
В задочен спор влязоха Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският
Коментари Харесай

Лекари и фармацевти в спор да се допуска ли генерична смяна на лекарства в аптеките

В неприсъствен спор влязоха Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският фармацевтичен съюз (БФС) по въпроса дали да бъде допускана генерична подмяна на лекарствени артикули в аптеките.

В своя позиция през днешния ден от БЛС изрекоха възмущението си от отворено писмо на фармацевтичната организация до здравния министър Христо Хинков , в което се цитират негови думи от от 7 октомври 2023 година: " Генеричната подмяна на равнище аптека не трябва да се позволява, по мое схващане, тъй като аптеката, предпочитайки... резервира по-скъпото лекарство, което е с по-висока цена, по-добро като деяние... тъй като генерикът въпреки всичко не е 100% като интензивно вещество, може да варира това интензивно вещество в самата микстура на продукта сред 70% и 100%. Докато патентът, истинският артикул е тъкмо 100%. "

От БФС допълват, че въпреки всичко Хинков е удостоверил, че въпреки всичко генериците лекуват и са по-евтини, само че по думите му създавали опция да изчезне истинският артикул, който в някои случаи е незаместим.

" От момента на гласуването ви за министър на опазването на здравето вие вярно подчертавате, че не разбирате от лекарствена политика. Това несъмнено е по този начин и се потвърждава с всяка ваша медийна изява, когато стане дума за медикаменти ", нападат здравния министър от браншовата организация на фармацевтите. Те прибавят, че няма по какъв начин всеки да схваща от всичко, само че Хинков имал в екипа си прелестен прекрасен експерт в областта на лекарствената политика в лицето на проф. Илко Гетов . От Българския фармацевтичен съюз поучават министъра да остави той да приказва обществено по тематиката за медикаментите.
 С персонални аптеки фармацевти оферират да се бори дефицитът на медикаменти
С персонални аптеки фармацевти оферират да се бори дефицитът на медикаменти

БФС желае най-малко понижено Данък добавена стойност за медикаментите

От БФС декларират, че съгласно Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина генеричен лекарствен артикул е медикамент с еднакъв първокласен и количествен състав на дейните субстанции и същата лекарствена форма като референтния лекарствен артикул, а биоеквивалентността му с референтния лекарствен артикул е потвърдена с подобаващи изпитвания за бионаличност. По смисъла на закона другите перорални лекарствени форми с неотложно освобождение се считат за една и съща лекарствена форма . Различните соли, естери, етери, изомери, смеси от изомери, комплекси или деривати на интензивно вещество се считат за същото интензивно вещество, в случай че те се разграничават доста по своята сигурност и резултатност.

В отвореното писмо се показва още, че казаното от Хинков във връзка с състава на генеричните лекарствени артикули е неопределено . От съюза на фармацевтите акцентират, че във всеки лекарствен артикул, получил позволение за приложимост, има тъкмо толкоз интензивно вещество, колкото е посочено на опаковката, като това е тествано, потвърдено, и се управлява от лекарствения регулатор. " Ако някой твърди нещо друго, това просто го дискредитира, най-малкото като медицински експерт, само че в случай че го твърди министър на опазването на здравето, към този момент е рисково! ", акцентират от браншовата организация.

От съюза пишат още, че замяната на постановен по комерсиално название от лекаря лекарствен артикул с лекарствен артикул на друга компания със същото интензивно вещество, лекарствена форма и доза става по ясни правила и единствено със единодушието на пациента . Освен подмяна на оригинал с генерик, можело да се реализира и назад замяната на генерик с други генерици или оригинал, само че това се решавало от пациента. От БФС допълват, че генерична подмяна в аптека се прави на процедура в цяла Европа, а в България - не. Според фармацевтите тази алтернатива усилва достъпа на пациентите до терапия и доста понижава разноските за медикаменти.
 Търговците на едро отхвърлят паралелният експорт да е причина за изчезналите медикаменти
Търговците на едро отхвърлят паралелният експорт да е причина за изчезналите медикаменти

Причините за дефицита на медикаменти не се конкретизират ясно, считат от Асоциацията на търговците на едро с медикаменти

От Българския лекарски съюз обаче съзират в отвореното писмо до Хинков манипулативни изказвания, откровени неистини тотално неглижиране на водещата роля на лекаря.

Според БЛС организацията на фармацевтите манипулативно внушава, че у нас подмяна на медикаменти може да бъде правена единствено със единодушието на пациента, без да е нужна и глобата на доктор, което противоречало на настоящото законодателство. От лекарския съюз цитират в поддръжка на позицията си текстове от член 34 от Наредба № 4 за Условията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули . Според наредбата, когато лекарственият артикул е постановен посредством интернационално непатентно или фармакопейно название на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен артикул, позволен за приложимост в страната, който съдържа предписаното интензивно вещество, като наложително се съблюдават предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица. Когато лекарственият артикул е постановен под комерсиално название, се отпуска тъкмо предписаният артикул. Когато аптеката не разполага с наставления лекарствен артикул, магистър-фармацевтът е задължен да го обезпечи в период до 24 часа . В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея.

Лекарите упрекват Българския фармацевтичен съюз и в откровена неистина за изказванието, че генеричното заменяне се прави на процедура в цяла Европа. От БЛС изясняват, че в страните в Европейски Съюз, в които то е разрешено, се позволява единствено след позволение на лекуващия доктор и единодушието на пациента , като постоянно заместването се прави с медикамент с по-ниска цена и в интерес на пациента.

В страните от Европейски Съюз освен, когато става въпрос за генерично заменяне, а въобще за продажба на медикаменти по лекарско наставление, те се отпускат от аптеката прецизно, по правила, а не свободно каквато е практиката у нас.
 Променят формулата за дефицит на медикаменти
Променят формулата за дефицит на медикаменти

Има разминаване сред информацията от аптеките и забранителния лист

Българският лекарски съюз не е срещу въвеждането на опция за генерично заменяне на лекарства, само че не приема то да става без категорично единодушие на лекуващия доктор и на пациента. " Лекарят е този, който е виновен за лекуването на своите пациенти, отпущането на медикаментите е еднократен акт, а контролът върху лекуването и положението на пациента продължава във времето ", акцентират от БЛС и прибавят, че даже при идентични дейни съставки в медикаментите обособените пациенти не реагират на тях по идентичен метод.

От отвореното писмо на БФС лекарите остават с усещане, че се цели заместването на медикаменти у нас да става свободно, без надзор. " Преди по-малко от две седмици обаче, по време на у нас, бяха изнесени данни, че в страните, в които е позволена свободната подмяна на лекарствени артикули, това е довело до нелоялна конкуренция, липса на обособени групи лекарства, а цели компании са се изтеглили от пазара ", показват от браншовия съюз на лекарите, като прибавят, че съгласно показана на същото събитие информация от Изпълнителната организация по медикаменти доста постоянно усложненията в обезпечаването на даден медикамент у нас не са свързани с дефицит на национално равнище, а става въпрос за липса на съответно лекарство в съответна аптека. Затова от БЛС считат за неприемливо свободното заменяне на лекарства единствено поради неналичието на обещано лекарство в една или няколко аптеки.

Българският лекарски съюз упорства да бъде обезпечен достъп на лекарите и фармацевтите до информация за наличността в страната на позволените за приложимост медикаменти. " Реално, в случай че ние, лекарите, знаем, че даден медикамент не е разполагаем, ние няма да го изпишем на нашите пациенти. Нещо повече, при съществуване на такава информация, ще имаме опцията да обсъдим с нашите пациенти, още в кабинета, лечението, която те могат да си разрешат финансово и която да е оптимална като деяние за тях ", изясняват от БЛС.

Същевременно лекарите и фармацевтите са единомислещи, че е належащо в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина да бъдат включени текстове за обвързваните лица по смисъла на Търговския закон , които действително да лимитират отвесната интеграция в лекарствоснабдяването. Според БФС опцията едни и същи физически лица през голям брой компании да имат колкото изискат аптеки, търговци на едро и даже производители води до монополизация в бранша. От БЛС пък се афишират срещу фаворизирането на обособени лица от екипа на министъра на опазването на здравето, за сметка на самия Христо Хинков, който носи цялата отговорност за политиките в региона на опазването на здравето, в това число и за лекарствената политика.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР