В юридическата комисия на Камарата на представителите на САЩ късно

...
В юридическата комисия на Камарата на представителите на САЩ късно
Коментари Харесай

Започнаха дебатите по двата пункта за импийчмънт на Тръмп

В юридическата комисия на Камарата на представителите на Съединени американски щати късно нощес започнаха дебатите по двете обвинявания, въз основа на които демократите желаят импийчмънт против президента Доналд Тръмп, съобщи ДПА. Така бе даден фиктивен старт на процедурата в долната камара на Конгреса, която съгласно всички упования ще завърши с импийчмънт на президента.
"Упражнявайки напън върху Украйна за своя персонална полза президентът Тръмп освен съобщи нашата национална сигурност, само че и се опита да опорочи нашата национална изборна система ", сподели ръководителят на комисията Джеролд Надлър.
Двата члена, по които се желае импийчмънт на президента, са: корист с власт и спънка на Конгреса. Очаква се те да бъдат утвърдени още през днешния ден с гласоподаване в 41-членната комисия, в която демократите имат болшинство. Вотът в комисията би трябвало да бъде доказан и на пленарно гласоподаване в цялостния състав на Камарата, което евентуално ще стане другата седмица. Демократите имат болшинство там и се чака да одобрят двата пункта за импийчмънт преди камарата да излезе в коледна почивка. Така Доналд Тръмп ще стане третият импийчнат президент в историята на Съединени американски щати.
Републиканците обаче от ден на ден се сплотяват към президента, наричайки процедурата за импийчмънт "лов на вещици " и обвинявайки демократите, че употребяват неубедителни доказателства, с цел да ревизират резултата от президентските избори през 2016 година
"Те освен не харесват президента. Те не харесват нас. Те не харесват тези 63 млн. хора, които гласоподаваха за този президент ", сподели в снощните диспути Джим Джордан, републиканец от Охайо.
Ако двата пункта за импийчмънт бъдат утвърдени, както се чака, процедурата се трансферира в Сената, където ще се състои съд против президента. Очаква се той да стартира при започване на идната година. Там са нужни 67 гласа (две трети от всички сенатори), с цел да бъде наказан Тръмп и да бъде отхвърлен от власт. Демократите обаче имат единствено 47 гласа в Сената. Няма признаци за намаляваща поддръжка за Тръмп измежду републиканците и е едва евентуално минимум 20 от тях да поддържат демократите и да гласоподават за импийчмънт.
Междувременно Ройтерс оповестява за смяна в желанията на Тръмп, който до момента обществено заявяваше, че желае пълномащабен правосъден развой в следения от републиканците Сенат, който да му даде опция да се отбрани обширно против демократите и да обори радикално техните обвинявания. Самият Тръмп бе споделил, че желае да призове за очевидец не различен, а някогашния вицепрезидент Джо Байдън и негов евентуален противник в битката за Белия дом следващата година.
Сега президентът е отворен към концепцията за един по-кратък съд за импийчмънт в горната камара, оповестиха през вчерашния ден два източника, представени от Ройтерс, които са осведомени със обстановката. Един по-къс развой би му разрешил по-бързо да отстрани опасността за неговото президентство и да се заеме с належащите проблеми. Така Тръмп се доближил до позицията на водача на републиканците в Сената Мич Макконъл, който подкрепял концепцията да се гласоподава по двата пункта на обвиняването за импийчмънт без чуване на очевидци.
Говорителят на Белия дом Хоган Гидли, представен от Ройтерс, сподели, че Тръмп е подготвен за всеки сюжет в Сената, "защото е ясно, че не е направил нищо неправилно ".
Очаква се Макконъл и водачът на демократите в Сената Чък Шумър в частни диалози скоро да се опитат да договорят базисни правила за провеждането на правосъдната процедура в Сената, която евентуално ще стартира през януари.
Междувременно от ден на ден се обрисува вероятността при една дълга процедура в Сената да изплува и фигурата на мистериозния неизвестен изобличител, който заяви за безпокойството си от наличието на телефонния диалог сред Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски на 25 юли. Именно изказванията на този изобличител са в основата на процедурата за импийчмънт, подета от демократите.
Си Ен Ен заяви, че юристите на този неизвестен чиновник на спецслужбите на Съединени американски щати готвят своя клиент за опцията той да бъде свикан като очевидец на правосъдния развой против президента в Сената. Те се готвят за всички вероятни сюжети за процес на събитията. Поддръжниците на Тръмп, прочее, упорстват разобличителят непринудено да се яви и обществено да повтори съмненията си по отношение на президента.
Сенатът е в правото си да изиска от незнайния чиновник на спецслужбите да даде показания в писмен тип или персонално, устно. Адвокатите на осведомителя ратували за първия вид, който би разрешил на клиента им да резервира анонимността си, отбелязва ТАСС.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР