В южното британско пристанище Портсмут се проведоха възпоменателни церемонии по

...
В южното британско пристанище Портсмут се проведоха възпоменателни церемонии по
Коментари Харесай

В Портсмут отбелязаха 75-годишнината от съюзническия десант

В южното английско пристанище Портсмут се организираха възпоменателни церемонии по случай 75-годишнината от началото на съюзническия англо-американски десант от другата страна на Ламанша, в Северозападна Франция, с който бе открит вторият фронт против нацистка Германия през Втората международна война.

Десантът стартира през нощта против 6 юни 1944 година точно от Портсмут.

Към към 300 ветерани, взели участие в мощната военна интервенция, се причислиха английската кралица Елизабет Втора, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, други водачи от съюзнически страни по време на войната, както и немската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон.

Високите посетители станаха на крайници и приветстваха, когато дребен отряд от ветерани на напреднала възраст застана в средата на сцената.

Церемониите започнаха със мемоари на участници в морския десант, които бяха прожектирани на голям екран. Така бе почетена паметта за хилядите жертви, дадени в рискованата интервенция.

Множеството, събрало се за церемонията отвън периметъра за сигурност, приветства водачите и измежду тях английската кралица, която е деец от войната и е служила като автомеханик.

Кралицата благодари персонално, нещо извънредно за коронована персона, на ветераните за тяхната всеотдайност по време на десанта.

"Когато присъствах на възпоменателните прояви по случай 60-ата годишнина на десанта, някои мислеха, че това може да е последното сходно събитие. Но военновременното потомство - моето потомство, е жилаво и се веселя през днешния ден да съм с вас в Портсмут ", сподели 93-годишния монарх в късото си послание на церемонията.

Кралицата похвали "стотиците хиляди млади бойци, моряци и водачи, които потеглиха от тези крайбрежия в името на свободата ".

Лидерите на страните съдружници през войната четоха фрагменти от писма на участници в десанта. Британската министър-председателка Тереза Мей прочете част от писмо, писано на 3 юни 1944 година от починалия в деня след десанта капитан Норман Скинър от Кралския логистичен корпус до брачната половинка му. "Въпреки че бих дал всичко да съм с теб, до момента не съм почувствал никакво предпочитание да се отклоня от работата, която би трябвало да свършим ".

Френският президент Еманюел Макрон чете от от писмо, изпратено от младия войник от Съпротивата Анри Фьорте, преди да бъде екзекутиран на 16-годишна възраст, който е написал: "Предстои ми да умра за страната си. Искам Франция да е свободна, а французите да са щастливи ".

Канадският министър председател Джъстин Трюдо чете от писмо на подполковник Сесил Мерит - първия канадец, получил орден за смелост за командването на неочакваното нахлуване в Диеп през 1942 година

Американският президент Тръмп прочете молитва, която предшественикът му Франклин Рузвелт е присъединил в обръщението си по радиото на 6 юни 1944 година,излъчено до момента в който американските и съюзническите сили минават Ламанша.

В цитата, прочетен от Тръмп, се споделя: "Всемогъщи Боже, нашите синове, гордостта на нацията ни, през днешния ден започнаха велико начинание, битка за опазване на нашата република, на нашата вяра и нашата цивилизация и избавление на страдащото човечество ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР