В южното британско пристанище Портсмут се проведоха възпоменателни церемонии по

...
В южното британско пристанище Портсмут се проведоха възпоменателни церемонии по
Коментари Харесай

В Портсмут отбелязаха 75-годишнината от съюзническия десант

В южното английско пристанище Портсмут се организираха възпоменателни церемонии по случай 75-годишнината от началото на съюзническия англо-американски десант от другата страна на Ламанша, в Северозападна Франция, с който бе открит вторият фронт против нацистка Германия през Втората международна война.

ът стартира през нощта против 6 юни 1944 година точно от Портсмут.

Снимка: EPA

Към към 300 ветерани, взели участие в мощната военна интервенция, се причислиха английската кралица Елизабет Втора, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, други водачи от съюзнически страни по време на войната, както и немската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон.
Отбелязваме 75 година от десанта в Нормандия (СНИМКИ) Повече от 150 хиляди бойци отплават към брега на Франция, с цел да останат вечно в историята като герои
Високите посетители станаха на крайници и приветстваха, когато дребен отряд от ветерани на напреднала възраст застана в средата на сцената.

Снимка: EPA

Церемониите започнаха със мемоари на участници в морския десант, които бяха прожектирани на голям екран. Така бе почетена паметта за хилядите жертви, дадени в рискованата интервенция.

Множеството, събрало се за церемонията отвън периметъра за сигурност, приветства водачите и измежду тях английската кралица, която е деец от войната и е служила като автомеханик.

Кралицата благодари персонално, нещо извънредно за коронована персона, на ветераните за тяхната всеотдайност по време на десанта.

Снимка: EPA

" Когато присъствах на възпоменателните прояви по случай 60-ата годишнина на десанта, някои мислеха, че това може да е последното сходно събитие. Но военновременното потомство - моето потомство, е жилаво и се веселя през днешния ден да съм с вас в Портсмут ", сподели 93-годишния монарх в късото си послание на церемонията.

Кралицата похвали " стотиците хиляди млади бойци, моряци и водачи, които потеглиха от тези крайбрежия в името на свободата ".
Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA
Лидерите на страните съдружници през войната четоха фрагменти от писма на участници в десанта. Британската министър-председателка Тереза Мей прочете част от писмо, писано на 3 юни 1944 година от починалия в деня след десанта капитан Норман Скинър от Кралския логистичен корпус до брачната половинка му. " Въпреки че бих дал всичко да съм с теб, до момента не съм почувствал никакво предпочитание да се отклоня от работата, която би трябвало да свършим ".

Снимка: EPA

Френският президент Еманюел Макрон чете от от писмо, изпратено от младия войник от Съпротивата Анри Фьорте, преди да бъде екзекутиран на 16-годишна възраст, който е написал: " Предстои ми да умра за страната си. Искам Франция да е свободна, а французите да са щастливи ".

Канадският министър председател Джъстин Трюдо чете от писмо на подполковник Сесил Мерит - първия канадец, получил орден за смелост за командването на неочакваното нахлуване в Диеп през 1942 година

Снимка: EPA

Американският президент Тръмп прочете молитва, която предшественикът му Франклин Рузвелт е присъединил в обръщението си по радиото на 6 юни 1944 година,излъчено до момента в който американските и съюзническите сили минават Ламанша.
Тръмп изрази поддръжка за брекзит и даде обещание " феноменална комерсиална договорка " Съюзът сред Съединени американски щати и Англия е най-великият, сподели американският президент
В цитата, прочетен от Тръмп, се споделя: " Всемогъщи Боже, нашите синове, гордостта на нацията ни, през днешния ден започнаха велико начинание, битка за опазване на нашата република, на нашата вяра и нашата цивилизация и избавление на страдащото човечество ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР