В южния украински град Херсон късно вечерта в сряда отекнаха

...
В южния украински град Херсон късно вечерта в сряда отекнаха
Коментари Харесай

Серия от експлозии разтърси украинския град Херсон

В южния украински град Херсон късно вечерта в сряда отекнаха серия от детонации край телевизионната кула. Това докара до краткотрайно прекъсване на съветски телевизионни канали, оповестиха украински и съветски медии, представени от Асошиейтед прес.

По данни на РИА " Новости " ракетите са били изстреляни от позициите на северозапад, където се намират украинските сили.

Херсон бе окупиран от руснаците при започване на войната.

Онлайн вестникът " Украинска истина " заяви, че ударите са провокирали пожар и са довели до прекъсване на съветски малките екрани. Според РИА " Новости " по-късно стратегиите им са били възобновени.

Руските малките екрани започнаха да предават от Херсон предходната седмица, заяви съветската организация, без да посочи дали на територията на Хесон се излъчват други малките екрани, с изключение на съветски.

Сълзотворен газ против протестиращи украинци

Русия е решена да укрепи контрола си върху града, само че жителите на Херсон не престават да излизат по улиците, с цел да стачкуват против окупацията, означи АП.

Украинските управляващи споделят, че Русия е назначила собствен кмет на Херсон във вторник, съобщи Ройтерс.

Някои поданици провеждат периодически антиокупационни акции. В сряда още веднъж се събра голям брой хора в центъра, а съветските сили използвахасълзотворен газ против тях.

" По време на кротичък проукраински протест на площад " Свобода " в град Херсон, военнослужещи от съветските въоръжени сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати против цивилното население ", се споделя в известие от офиса на основния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

То гласи, че минимум четирима души са били ранени и че прокуратурата води следствие.

Русия не разяснява случая.

Украинският президент Володимир Зеленски похвали митингите, като съобщи в послание късно нощес, че е " признателен на всеки, който не се е отказал, който стачкува, който подценява окупаторите и демонстрира на маргиналните хора, които са станали колаборационисти, че за тях няма бъдеще ".

Малко по-късно осведомителна организация РИА Новости, базирайки се на източник от службите за сигурност, заяви, че Украйна е изстреляла три ракети по центъра на града, само че съветските окупационни сили са свалили две от тях.

Във вторник Русия съобщи, че е открила цялостен надзор над Херсонския район, който е стратегически значим, защото обезпечава част от сухопътната връзка сред анексирания полуостров Крим и подкрепяните от Русия сепаратистки региони в източната част на страната.

Областният шеф напусна Херсон във вторник, заявявайки, че окупацията значи, че неговата администрация няма различен избор, с изключение на да напусне.

Японски военни самолети ще доставят филантропична помощ за бежанците от Украйна

Министерският съвет на Япония през днешния ден утвърди проект, съгласно който самолети на Силите за самозащита ще доставят филантропична помощ на бежанците, които са напуснали Украйна и са се преселили в прилежащи страни, заяви телевизия Ен Ейч Кей.

Пратките ще бъдат изпращани с военнотранспортен аероплан C-2 от началото на май до края на юни. Дубай в Обединените арабски емирства ще бъде началната точка на седмичните полети, а товарите ще бъдат доставяни в Полша и Румъния.

През март две колета от запасите на японските сили за самозащита бяха изпратени в Украйна. Те включваха бронежилетки, каски, зимни облекла, храна, палатки, медицински консумативи и генератори за ток. Японският министър на защитата Нобуо Киши неколкократно съобщи, че страната изследва опцията да даде спомагателна поддръжка на Киев.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР