В южната част на Източен Сибир, сред почти недокоснати от

...
В южната част на Източен Сибир, сред почти недокоснати от
Коментари Харесай

"Перлата на Русия" – изумителното езеро Байкал

В южната част на Източен Сибир, измежду съвсем недокоснати от човешката активност планински хребети и върхове, се намира едно езеро, друго от което и да било друго в света. Това е величественото езеро Байкал, написа Вести бг.
То е вълшебен красиво и името му постоянно попада в класациите за най-красивите езера. Затова не е изненадващо, че постоянно го назовават " Перлата на Русия ".

Видеото от канала Top of the tops във Vbox7 разкрива някои от на-забележителните обстоятелства свързани с това неповторимо езеро:

Байкал е най-дълбокото езеро на света.

Най-дълбоката му точка е на 1642 метра,а междинната му дълбочина е 744 метра. Тази огромна дълбочина се дължи на обстоятелството, че водите на езерото лежат в голяма рифтова котловина, врязана дълбоко в околния планински релеф.

Основните свойства на байкалската вода се характеризират с това, че в нея има доста дребни количества разтворени и измерени минерални субстанции, незначително малко органични примеси и доста О2.

Уникално биоразнообразие

Езерото и регионът към е него е дом на 2 630 типа растения и животни, като 2/3 от тях се срещат само там.

По тази причина Байкал постоянно е именуван „ Руският Галапагос “. В Байкал живее единственият в света сладководен тюлен именуван Нерпа.

Учените към момента нямат единно мнение по въпроса, по какъв начин този тип тюлени се е озовал толкоз надалеч навътре в континента, на хиляди километри от най-близките морета и океани.

През зимата повърхността на езерото замръзва изцяло за към 4 месеца като се изключи дребен сектор с 15 – 20 км дължина, намиращ се край началото на река Ангара. Ледът е толкоз транспарантен, че се вижда като през стъкло.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР