В японския град Нагасаки се състоя възпоменателна церемония за 72-та

...
В японския град Нагасаки се състоя възпоменателна церемония за 72-та
Коментари Харесай

Почетоха паметта на жертвите от атомната бомбардировка в Нагасаки

В японския град Нагасаки се състоя възпоменателна гала за 72-та годишнина от американската атомна бомбардировка, съобщи ТАСС. Тя стартира в Парка на мира с минута безмълвие в памет на жертвите на нещастието.

По традиция минутата безмълвие бе оповестена тъкмо в 11 ч. и 2 минути локално време (4 часа и 2 минути българско) - когато на 9 август 1945 година се е взривила атомната бомба, хвърлена от стратегически бомбардировач на Съединени американски щати Б-29. Кметът на града Томихиса Тауе прочете Декларация за мир с апел за цялостно нуклеарно разоръжаване.

Премиерът Шиндзо Абе съобщи, че Япония е подготвена да работи и с нуклеарните, и с неядрените сили за свят без нуклеарно оръжие. На церемонията участваха представители на към 60 страни, в това число дипломати от Русия, Англия, Франция и Съединени американски щати. Към днешния ден броят на жертвите от бомбардировката над Нагасаки доближава 175 743-ма души. За миналата година този драматичен лист бе запълнен с над 3,5 хиляди нови имена. Сред тях има и починали по време на гърмежа, чиято гибел до момента не е била доказана, както и умряли "хибакуся " (в превод от японски - "човек, потърпевш от бомбардировка ") - хора, претърпели бомбардировката, само че потърпевши от нейните последици и изложени на радиационно облъчване.

Японските градове Хирошима и Нагасаки бяха подложени на първите и единствени до момента в историята атомни бомбардировки от въоръжените сили на Съединени американски щати в самия завършек на Втората международна война. Официалната цел бе да бъде ускорена капитулацията на Японската империя. Съединени американски щати и до момента оправдават дейностите си с "военна нужда ".

Нагасаки е бомбардиран три дни след Хирошима. Първоначалната цел на бомбардировача, командван от майор Чарлз Суини, бил град Кокура в северната част на остров Кюшу. Сутринта на 9 август обаче над града имало мощна облачност, заради което Суини взел решение да обърне самолета на югозапад и да се насочи към Нагасаки. Там времето също било облачно, само че все пак плутониевата бомба, наречена "Дебелак ", била хвърлена. Макар че тя била съвсем два пъти по-мощна от тази над Хирошима, неточното прицелване и характерът на локалния релеф ненапълно понижили вредите от гърмежа. Въпреки това те се оказали пагубни: в самия миг на гърмежа починали 70 хиляди поданици и градът бил на практика заличен от лицето на Земята, показва ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР