В ямболското село Воден е открита чума по дребните преживни

...
В ямболското село Воден е открита чума по дребните преживни
Коментари Харесай

Огнище на чума по овцете в Ямболско е първото на територията на ЕС

В ямболското село Воден е открита чума по дребните преживни животни, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Заболяването бива установено за първи път на територията на страната от Европейския съюз (ЕС), означават от организацията. Пробите са изпратени за удостоверение в референтната за чума по дребните преживни животни лаборатория на Европейски Съюз – CIRAD, Франция.

Заболяването не визира хората, само че е извънредно рисково за овцете и козите. На територия, в която е потвърдено съществуването му, не може да се търгува с животни и с животинска продукция.

С цел ограничение на разпространяването на заболяването БАБХ е подхванала неотложно нужните ограничения, измежду които установяване на трикилометрова защитна зона към засегнатите обекти и десеткилометрова следена зона към село Воден, в която влизат град Болярово и селата Вълчи Извор, Горска Поляна, Крайново, Малко Шарково, Ружица, Странджа, Шарково, Ситово, Иглика, Мамарчево.

В граничните общини Царево, Малко Търново и Средец от област Бургас, Болярово и Елхово от област Ямбол и Тополовград и Свиленград от област Хасково се не разрешава търговията, напредването и превоз на дребни и едри преживни животни.

Заболяването е публикувано в Турция, само че към този момент не е известно по какъв начин е проникнала болестта в България. Болестта се предава при стеснен контакт сред животните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР