В Ямболска област са установени четири огнища на Ку-треска при

...
В Ямболска област са установени четири огнища на Ку-треска при
Коментари Харесай

Четири огнища на Ку-треска в Ямболска област

В Ямболска област са открити четири огнища на Ку-треска при преживни животни, заяви доктор Добромир Димитров, шеф на Областна дирекция по сигурност на храните в Ямбол.

Положителните проби са открити при 12 едри и дребни преживни животни в района при планувани проучвания за надзор на заболяването. Засегнати са четири ферми с над 1180 контактни животни. Те са за развъждане на кози в елховското село Маломирово, за овце в Стралджа, за крави в стралджанското село Атолово и за едри преживни животни в боляровското село Шарково.

Болестта е сезонна и се популяризира от кърлежи, причинителят образува спори, които оцеляват дълго в природата и са устойчиви на дезинфектанти. Заболяването се предава и на хората посредством праха от пространствата, в които се отглеждат животните, изясни доктор Димитров.

Огнища на шап в Турция, има риск за транспорт в България

Взети са спомагателни проби от засегнатите стада. На стопаните на фермите са издадени наставления за осъществяване на имунизация на стадата и лекуване на заболелите животни.

На 15 юни Регионалната здравна ревизия в Ямбол ще изследва 14 контактни служащи в засегнатите ферми. На този стадий те не демонстрират симптоматика на болестта, която е близка до грип и Ковид 19.
Въведена е краткотрайна забрана върху млечната продукция от животните. Кметовете на обитаемоте места, в които са засегнатите ферми, са известени за осъществяване на дезинсекция срещу кърлежи и комари.
Досега в страната са открити общо 34 позитивни проби на Ку-треска в четири области - София-област, Шумен, Габрово и Ямбол.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР