В ядрената енергетика е заключена националната сигурност на България за

...
В ядрената енергетика е заключена националната сигурност на България за
Коментари Харесай

Проф. Янко Янев: Не мога да кажа, че Русия корумпира ядрената ни енергетика

" В нуклеарната енергетика е заключена националната сигурност на България за идващите 20 години. "

Това сподели за БНР проф. Янко Янев, шеф на Института за ръководство на нуклеарните познания във Виена и единственият българин в Международната академия за нуклеарна енергетика. Проф. Янев е създател на повече от 150 научни изявления, член е на Американското нуклеарно сдружение и на Европейското нуклеарно сдружение.

" АЕЦ „ Козлодуй “ постоянно е бил обект на интерес от позиция на избрани практики. Няма да ги назовавам корупционни, само че какъв брой пъти е бил сменян шефа на централата за последните 10 години. Или нямаме мениджъри, а това е рисково, или там играят други ползи. Това е най-големият наш енергиен обект. АЕЦ „ Козлодуй “ борави с доста съществени суми, закупува и нуклеарно гориво. Очевиден е ползата да се партнира на този огромен енергиен обект. Нещата не са толкоз елементарни ", съобщи проф. Янев.

" Не мога да кажа, че Русия корумпира нуклеарната ни енергетика ", добави професорът.

" Ние работим 45 години с тях и сме получили този вид нуклеарна технология. Това е нещо, което се опитваме през днешния ден да разрушим по чисто политически аргументи. Политиците нарочват Русия и се пробват да пресечен всички връзки-с генералния конструктор, с проектантите на атомната централа, с доставчиците на аварийни елементи и с всички интелектуални и научно-технически връзки. Това граничи с опит да се унищожи сигурността на централата. Трябва ли да наложим наказания и да не взимаме аварийни елементи от Русия ", попита проф. Янев.

" Не пазя Русия и съветската нуклеарна технология. Защитавам България. Не съм путинист. Трябва да знаем при какви условия можем да експлоатираме АЕЦ „ Козлодуй “ безвредно. Това са 40% от електричеството на България. Представете си, в случай че те изчезнат, тъй като нямаме някаква аварийна част. Несериозно е ", сподели в умозаключение проф. Янко Янев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР