В Узбекистан днес започна процес срещу около 20 души, обвинени

...
В Узбекистан днес започна процес срещу около 20 души, обвинени
Коментари Харесай

В Узбекистан започва съдебен процес във връзка с протестите срещу режима

В Узбекистан през днешния ден стартира развой против към 20 души, упрекнати в " подкопаване на конституционния ред " посредством присъединяване в невиждани антиправителствени " протести " през юли. Официално 21 души починаха по време на митингите в узбекската република Каракалпакстан, провокирани от планувана смяна в конституцията, която щеше да подкопае правото на района на самоопределяне.

Насилието в Нукус, основния град на Каракалпакстан, принуди автократичния президент на централноазиатската страна Шавкат Мирзийоев да направи необичаен поврат и да се откаже от предлагането. Азиз Обидов, представител на Върховния съд на Узбекистан, удостовери пред Агенция Франс Прес, че процесът е почнал. В Telegram Обидов заяви, че на подсъдимата пейка са " 22 души ", от които 20 са арестувани, един е под домакински арест, а един е пуснат под гаранция. Те са упрекнати в няколко закононарушения. За най-тежкото от тях - " подкопаване на конституционния ред ", се планува присъда от 20 година отнемане от независимост. На публицистите е позволено да отразяват процеса. Той, обаче, е разгласен едвам в неделя вечерта и се организира в Бухара, на към 600 км от столицата Ташкент. В Каракалпакстан живеят по-малко от 2 млн. души от общо 35-милионна нация, само че той обгръща повече от една трета от територията на Узбекистан. На 1 и 2 юли в Нукус избухнаха митинги по отношение на отнемането на конституционното право на Каракалпакстан да организира референдум за самоопределяне.

Стотици хора бяха задържани. Президентът упрекна " непознати сили ", че стоят зад размириците, без да даде повече пояснения, след което се отхвърли от препоръчаните промени. Мирзийоев пристигна на власт през 2016 година след гибелта на автократичния си предходник Ислам Каримов. Той прокара обилни стопански и обществени промени, само че режимът му е упрекван от филантропични организации в потъпкване на главните права на хората. В началото на ноември Хюман Райтс Уоч съобщи, че управляващите " безпричинно са употребявали смъртоносна мощ... с цел да разпилян най-вече мирни стачкуващи ", откакто ревизира десетки видеоклипове и фотоси на митингите и жертвите. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР