В условията на тирания е много по-лесно да се действа,

...
В условията на тирания е много по-лесно да се действа,
Коментари Харесай

Хана Аренд/ Hannah Arendt

„ В изискванията на робия е доста по-лесно да се работи, в сравнение с да се мисли “ Хана Аренд
  В основата на кино лентата „ Хана Аренд “ стоят имената на три забележителни дами – самата Хана, мъдрец, мъдрец и публицист, която първа в света прави разбор на тоталитарната политическа система, слагайки под един знаменател фашизма и комунизма; Маргарете декор Трота – най-награждаваната жена-режисьор в Германия и Барбара Зукова – муза на Фасбиндер и едно от най-разпознаваемите лица на европейското кино.
  Почти 10 години продължава основаването на този филм. Нищо чудно – в него се наблюдава един от най-спорните моменти от живота на Хана Аренд – наличието й в Израел на процеса против нацисткия нарушител Адолф Айхман и поредицата публикации по тематиката в Ню Йоркър, както и книгата й   " Айхман в Йерусалим: репортаж за баналността на злото ". Отношението на Хана към процеса провокира голям скандал, който има отгласи и до през днешния ден.
  Самата Хана е еврейка, избягала от концентрационен лагер и приютена в Съединени американски щати като изтъкнат европейски мъдрец. Тя е обичана ученичка на Хайдегер – във кино лентата е показана незадълбочено връзката им - а по-късно и на Хусерл и Ясперс – т.е. на най-големите имена в немската философия на предишния век. Нищо чудно, че отивайки на процеса против Айхман и виждайки това, което виждат всички – един бюрократ, човек стеснен и вманиачен, който не съжалява за делата си – Хана интерпретира видяното метафизичен. Какво прави хората чудовища в изискванията на тирания? – пита тя. Кое ги лишава от дарба да мислят, от морал и от съвест? Не е ли точно дребният, немислещият, баналният човек оня, който може да аргументи най-голямото зло? Не е ли баналността на злото най-големия камшик на века? И в тази връзка – продължава тя – не са ли отговорни и водачите на еврейския народ, които са помогнали на системата, организирайки общността за депортация, въвеждайки ред и по този метод осигурявайки неспирния поток към лагерите.
  Последното е реалност, който се премълчава и до през днешния ден. Именно това провокира голям митинг у евреите по целия свят против Хана. Да се гледа на Холокоста рационално е табу, както е табу да се проучва Айхман и неговото държание отвън безспорното и цялостно отказване.
  Това е един филм, цялостен със смисъл, като книга. При това въпросите му се простират надалеч отвън тесните рамки на делото Айхман. Да се проучва историята, изключително близката, постоянно е мъчително, само че и наложително. Хана Аренд се е осмелила тогава. А в този момент?
  Филмът има още няколко прожекции на СФФ.  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР