В условията на променящ се банков пазар и постоянно покачващи

...
В условията на променящ се банков пазар и постоянно покачващи
Коментари Харесай

БАКБ показва устойчиви резултати и при променящата се лихвена среда

В изискванията на изменящ се банков пазар и непрекъснато покачващи се лихви БАКБ съумява да поддържа извънредно ниска цена на финансиране, което води до разширение на чистия лихвен марж с темпове, по-добри от междинните равнища.

Погледнато в елементи, растежът на лихвения разход е единствено 16% за година, до момента в който банковата система регистрира близо 200%.

Приходите от лихви на БАКБ нарастват с 84 % по отношение на третото тримесечие на 2022 година, до момента в който банковият бранш регистрира 70% растеж. Това обуславя нарастването на чистите доходи от лихви с 91%, в това време повишаването в банковия бранш е с 56%.

Основната причина за тези резултати са диверсифицираните източници на финансиране, както и опцията доходността на кредитния портфейл на банката да следи непосредствено динамичността на пазарите.

Нетната облага на БАКБ в размер на 40.198 млн. лв. след данъчно облагане, съставлява растеж от 98.30%, по отношение на третото тримесечие на 2022 година Този знак още веднъж е по- добър от банковия пазар, който регистрира 80% нарастване.

В края на септември 2023 година кредитният портфейл на банката пораства с 13.72% по отношение на същия интервал на 2022 год. За обсъждания интервал банковата система регистрира растеж от 16.22% по този индикатор.

Активната позиция на БАКБ в кредитирането на жители, посредством даване на ипотечни заеми води до повишаване с 21.52% в този сегмент, при 17.77% растеж за банковия пазар за третото тримесечие на 2023 година

Въпреки относително ниските лихви при ипотечното кредитиране Българо-американска кредитна банка продължава да е фокусирана в този сегмент от финансирането на жители, водена от желанието да спомогне за осъществяване на фантазията на всеки българин да има личен дом.

Банката интензивно уголемява и портфейла си от заеми за ползване, като представянето е със забележителните 32.53% растеж, по отношение на 10.04% за бранша, съпоставено със септември 2022 година

Капиталовата позиция на БАКБ резервира своята позитивна динамичност и регистрира растеж от 21.18% по отношение на септември 2022 година при който CET1 на самостоятелна основа доближава 260. 768 млн. лева, гаранция за стабилната позиция и устойчивото развиване на банката.

Пълните доклади на Българо-американска кредитна банка, както и цялостният отчет на управлението на банката са налични на в секция „ Връзка с вложителите “.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР